Pacijenti iz Gaze će se liječiti u Sarajevu

Vijesti 25. jul 202415:29 0 komentara
N1

Pacijenti iz Pojasa Gaze bit će liječeni na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, saopšteno je iz ove medicinske ustanove na konferenciji za novinare u četvrtak, 25. jula.

“KCUS raspolaže kapacitetima i spreman je da prihvati bolesnike iz Gaze svih uzrasta i svih životnih doba uljučujući i pedijatrijsku populaciju”, izjavila je Hajrija Maksić, v.d. generalne direktorice KCUS-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njenim riječima, poziv za liječenje su uputili kantonalno i federalno ministarstvo zdravstva posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

“S obzirom na to da sada nemamo informacije o vrsti i težini povreda, po prijemu će biti izvršena trijaža pacijenata, dijagnostika i shodno vrsti povrede, odnosno bolesti, pacijent će biti hospitaliziran na odgovarajuću kliniku. Sa ranjenicima iz Gaze radit će naši ljekari, medicinsko i nemedinsko osoblje, a formiranje timova je već u toku”, kazala je Maksić.

U ratu u Gazi, koji je potaknut Hamasovim napadom 7. oktobra na južni Izrael, poginulo je 39.175 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja te teritorije od četvrtka, 25. jula.

Rat je stvorio humanitarnu katastrofu na obalnoj palestinskoj teritoriji, raselio većinu njenih stanovnika i izazvao široko rasprostranjenu glad.

U ratu između Izraela i Hamasa poginule su hiljade žena i djece.

Napad na Gazu je počeo nakon što je Hamas upao u južni Izrael 7. oktobra i pobio blizu 1.200 ljudi, te oteo 250 talaca, prema podacima Izraela koji su u više navrata mijenjani.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo agresiju na Gazu.

Na toj palestinskoj teritoriji živilo je 2,3 miliona ljudi.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!