“Pacijenti ne stradaju od karcinoma i bolesti nego od sistema. Boli kad vam neko uskraćuje priliku da se borite”

Borba za onkološke, ali i sve druge pacijente u Bosni i Hercegovini se nastavlja. Sada i kroz projekat "Glasaj za život" koji su pokrenuli pet udruženja pacijenata. Iz udruženja ističu kako zdravstvo nije prioritet u ovoj državi, a da pacijente "ne ubija bolest već sistem".

U Novom danu gostovali su Sead Sefić – predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH, Alma Stefanišin – predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti „SNAGA“ u BiH i Rizah Kabaši – predstavnik Udruženja “Mijelom u BiH, inače član porodice oboljelog.

“U kampanji ‘Glasaj za život’ tretiramo sve pacijente, ne samo onkološke. Mi nemamo registar oboljelih, ne znamo koliko ih oboljelo i nemamo dostupnost lijekova”, rekao je Sead Sefić.

N1

Stefanišin kaže kako je zdravsto na 8. mjestu prioriteta Vlade i da im je cilj da se ono spusti u prva tri prioriteta.

“Nažalost, zdravstvo nam propada. Nije ni u prioritetu finansiranja. Ubrzo ćemo se dovesti u problem liječenja i ko će nas liječiti. Sredstva imaju, ali se ne izdvajaju dovoljno”, dodala je.

Kabaši je podijelio svoju priču.

“Iz svoje priče mogu reći da se suočavate s bolešću o kojoj malo znate. Udruženje Mijelom tretira ‘rak krvi’ koji nije pretjerano čest, ali je jako izazovan za živjeti s njim i neizlječiv. S druge strane, danas je medicina s inovativnim lijekovima daleko odšla i postoje rješenja s kojima se može takva bolest držati pod kontrolom i imati kvalitetan život. Jučer smo čuli da u UN-u ima 168 inovativnih lijekova koji su registrovani, a u BiH je dostupno svega 12. U poređenju sa zemaljam regije i EU omjer je drastično drugačiji. Ta spoznaja boli jer osjećate da vam neko uskraćuje priliku da se borite. Traži se način da se uhvatite za slamku i izborite sa stanjem u kojem se nađete. Ovo je alarmantna situacija gdje mi kao društvo moramo stati i reći da li mislimo pristajati na unaprijed izgubljenu borbu”, rekao je Kabaši.

Stefanišin se od 6. godine bori sa svojom dijagnozom. Ističe da reumatska boljenaj u BiH nisu ozbiljno shvaćena iako neadekvatnim liječenjem dolazi do 100 postotne invalidnosti.

“Imamo veliki problem za lijekove jer lijekovi za reumatoidini artritis jesu na esencijalnoj listi ali za pacijente sa onkološkim i gastroenterološkim oboljenjima dok oboljeli od reumatskih oboljenja moraju kupovati. Naša terapija košta između 15.000 i 20.000 KM, to je inovativna terapija. Uspjeli smo prije dvije godine doći na poseban program liječenja preko ZZO što nije dovoljno jer jedan i po posto stanovnitšva boluje od reumatskih oboljenja. Nisu svi za biološku terapiju, ali jesu za baznu koju i dalje kupujemo. Nadamo se da ćemo ovim projektom uspjeti probuditi svijest o reumaatološkim pacijentima jer su to osobe s invaliditetom”, rekla je Stefanišin.

Poručuju da nadležni “čuju, ali ne reaguju”.

“Pacijenti ne stradaju od karcionam i bolesti nego od sistema”, zaključili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare