Pad sistema napravio haos u svijetu: “Nelogično je da kompanija takvog nivoa to uopšte dopusti” (VIDEO)

Vijesti 20. jul 202414:24 0 komentara
N1-Novi dan

Kako se mogao dogoditi jučerašnji pad sistema kod korisnika širom svijeta koji je uzrokovao tehničke kvarove na aerodromima, u bankama, bolnicama i medijskim kućama? Kako spriječiti ovakve slučajeve? O ovim temama razgovarali smo sa Sašom Mrdović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i Sašom Petrovićem, inspektorom Federalne uprave policije.

Gosti Novog dana su komentarisali jučerašnji pad sistema na globalnom nivou:

“Radi se o problemu vezanom za aplikaciju koja ima sigurnosne aspekte. Najvjerovatnije se desilo da računari na kojima su radili testiranje su računari koji su drugačiji od drugih računara”, rekao je profesor Mrdović za N1.

Dok je inspektor FUP-a, Saša Petrović skeptičan po pitanju izjave kompanije Crowdstrike da problem nije bio cyber napad:

“Uzrok problema će se znati nakon istrage, to je samo njihova izjava. Naravno da će biti takva. Meni je nelogično da kompanija takvog nivoa uopšte dopusti da se to desi. Mislim da će objektivna istraga pokazati šta je u pozadini bilo, a detalje do tada nećemo znati”, dodavši da bi on “sa zadrškom uzeo tu njihovu izjavu sve dok se jasno ne definiše šta se desilo i ko je kriv”.

Složili su se da se u BiH po ovom pitanju puno radi, ali da može biti bolje.

“Donosioci odluka bi trebali više slušati stručnjake, oko energetskog, bankarskog sektora i slično. Po sektorima postoje određene mjere koje se poduzimaju. Međutim globalna koordinacija na državnom nivou ne postoji”, kazao je Mrdović.

Složio se i Petrović:

“Ja jedva čekam da postanemo dio EU, da vidimo koliko smo u zaostatku sa ispunjavanjem standarda, a posebno informacionih. Davno smo trebali početi sa približavanjem EU u tom polju. Mnogo se radi, ali imamo i mnogo posla. Nismo na nivou na kojem trebamo biti”.

Na pitanje o tome šta obični građani mogu uraditi, poistovijetili su se da bi svakome malo više opreza pomoglo.

“Običnom čovjeku je dovoljno da neko ponudi neku uslugu da bude prevarena, posebno tamo gdje su novac ili lični podaci u pitanju. Bitno je ne klikati na sve što stigne”, zaključio je Petrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!