Pada “Balkanski kartel”, pala je i Cezarova narkobanda

Vijesti 25. maj 202319:33 0 komentara

U akciji Europola uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu grupe - državljanina Bosne i Hercegovine Dina Muzaferovića, kojeg smatraju "visokovrijednom metom".

Domaće agencije, predvođene FUP-om, a po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, provode hapšenja i pretrese. Bosanac je iz zatvora vodio bandu, vukao konce u poslovima trgovine narkoticima i oružjem, pišu regionalni mediji.

Za godinu dana prošvercali su preko 100 kg kokaina i heroina, duplo više marihuane, prodavali oružje, zaradili milione.

No, kriminal balkanskog kartela je otkriven: “Ruke na leđa”.

Pod okriljem Europola uz saradnju agencija iz više zemalja, uključujući Hrvatsku i BiH, uhapšeno je 37 članova međunarodne narko grupe. U BiH je pod lupom sedam osoba, dio je uhapšen na području Unsko-sanskog kantona.

“Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo ‘Organizovani kriminal’ iz člana 250. Krivičnog zakona BiH u vezi sa krivičnim djelima ‘Neovlašteni promet opojnim drogama’ iz člana 195. Krivičnog zakona BiH i ‘Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom'”, kaže Emil Sućeska, portparol FUP-a.

Na udaru je grupa na čijem čelu je, sumnja se, Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše. Iako iz zatvora u Rimu, djelovao je.

Istražioci su uspjeli otkriti kako je Cezar vodio kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Među objektima koji su pretreseni je zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizosemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina, štek stanovi i više objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, gdje su se čuvali droga, vatreno oružje i eksplozivi.

Nezvanično, akcija je dijelom i u vezi sa traganjem za počiniocima ubistva Eldina Ćerimovića, svjedoka saradnika u predmetu Eskobar, koji je likvidiran prošle godine u sačekuši.

Uništena plantaža kanabisa u Velikoj Kladuši značila je štetu narko poljoprivredi od oko četiri miliona KM, isto toliko razloga mafijaška grupa imala je da se riješi svjedoka saradnika. Odmazde se plaše mnogi. Od Počitelja do sela Radića Most, uz granicu, godinama je pronađeno više plantaža marihuane, kanabisa. Vrlo često s prstima u medu, hvatani su službenici, policajci, pa i granični. Je li u sve bio umiješan i vrh piramide odlučivanja, i zašto nisu pod istragama?

“Ima konkretno, ali s obzirom na to da tužilaštvo provodi u određenim fazama istragu, ja vam ne mogu sada reći konkretno dio iz istrage”, kaže Mirko Kuprešaković, direktor Granične policije BiH.

Da li je lično imao kontakte sa američkom DEA-om i Europolom, a u vezi akcija koje se provode zbog sprječavanja trgovine narkoticima i oružjem? Hoće li država tražiti izručenje Dina Muzaferovića Cezara s obzirom na to da je u zatvoru u Rimu, ali i osumnjičen u predmetima u više zemalja, ministar bezbjednosti BiH, Nenad Nešić, odgovara: “To će procijeniti nadležne policijske službe, ukoliko je potrebno sigurno će se tražiti. Na ovim posljednjim akcijama se može vidjeti saradnja između policijskih agencija u BIH, u regionu, Evropi, pokazuje se značaj naše potpune saradnje sa Europolom.”

Akcija “Balkanski kartel” uslijedila je nakon istraživanja hrvatske policije i USKOK-a. Europol je dešifrovao poruke sa Encrochat, Sky ECC i Anom-a, što je pokazalo razmjere balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Hercegovina na jugu, te Krajina na sjeverozapadu BiH ulazno su izlazne rute za narkotike, za međunarodne, ali i domaće švercere kokainom, heroinom, marihuanom. Međunarodne institucije ovaj put ništa ne prepuštaju slučaju, odlučne da pomognu ponekad vrlo tromim domaćim institucijama, koje često oklijevaju da sve istraže do kraja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte još

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!