Pahor u Beogradu: Za mir na Zapadnom Balkanu ubrzati ulazak tih zemalja u EU

Vijesti 14. maj 202112:27
Izvor: Michal Cizek / AFP / ARHIV

Predsjednik Slovenije Boruh Pahor izjavio je da bi proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana trebalo ubrzati, te izrazio očekivanje da sa predstojećeg samita za lidere tog regiona u okviru procesa Brdo-Brioni bude poslata jedinstvena poruka u Brisel

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pahor je kazao da je u posjeti zemljama u regionu zbog pripreme za taj samit, koji bi trebalo da se održi u ponedeljak.

“Želio sam sa svima da se posavjetujem o zamisli koja provejava iz nacrta zaključaka te konferencije – da je proširenje EU na Zapadni Balkan geopolitičko pitanje i nužnost i da ono mora da se odvija brže i da mora da ima EU pred očima cijeli prostor Zapadno Balkana i da bi bilo sjajno kada bi više ili manje istovremeno sve zemlje tog prostora ušle u EU”, naveo je Pahor.

On je kazao i da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju.

“Neka osjetljiva bilateralna pitanja među državama u regionu bila bi lakše riješena ili bi postala nebitna u slučaju ulaska svih zemalja u EU u što kraćem vremenu”, kazao je Pahor.

Upitan o izjavi “o alternativnoj izmjeni granica”, Pahor je odgovorio da ne vjeruje da je moguća mirna izmjena granica na ovim prostorima, te da bi možda tako počelo, ali da je ubeđen da se ne bi tako završilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar