Palestinci koji se nalaze u Salakovcu: “Niko nas ništa nije natjerao, bh. vlasti su nas spasile džehenema”

Vijesti 23. nov 202313:42 0 komentara
N1

Semir El-Barawy, koji je došao u Bosnu i Hercegovinu iz Gaze, obratio se danas na press konferenciji zajedno sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlidom Hurtićem i govorio o evakuciji, ali i navodima kako su bili prisiljeni doći u prihvatni centar u Salakovcu. 

“Došli smo iz Palestine, a svi znate šta se desilo tamo, genocid. Bilo nam je teško. Zahvaljujem našem bh. ambasadoru u Kairu što nas je čekao, zahvaljujem i ministru za ljudska prava i izbjeglice i ministru vanjskih poslova i unutrašnjih poslova i svom bh. narodu”, rekao je El-Barawy.

Bilo im je teško,  dodaje on, jedva su izvukli živu glavu.

“Nakon petog dana, kada je počeo rat, mi nismo znali je li to zemljotres ili šta. Izraelci su tražili da se sa sjevera pređe na jug, inače, mi smo sa sjevera. Gaza nije velika, manja je od Zenice, ali kad smo prešli sa ulice, vidjeli smo leševe na ulicama, žene i djece, grozne stvari. Bili smo u školama i u kontaktu sa Bosancima da nas izvuku. Hvala Bogu da jesu”, rekao je i dodao da je zadovoljan sa mjestom u kojem se nalazi.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Ljekar Ahmed, koji je završio Medicinski fakultet u Tuzli 1995. godine, a radio kao pedijatar u Gazi, također se zahvalio BiH i narodu i vlastima i svim ambasadorima.

Kaže svjestan je da su se bh. vlasti puno trudili i da je bilo teško proći kroz sve procedure.

“Ali uspjeli su da nas spase od tog džehenema i da dođemo do toga gdje se osjećamo mirno i udobno. Imam 55 godina i nema šanse da sam imao pritisak, da me neko tjera nešto da radim što ja ne želim. Svi su nas dočekali toplo sa kafom i sokovima i sa toplim srcem. Mi nismo silom ovdje došli. Svakih pet minuta sam mogao dočekati smrt. Ja se nadam da ću se moći pronaći ovdje. Svaki dan nas pitaju treba li nam nešto”, rekao je ljekar Ahmed.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice danas je u posjeti u prihvatnom centru Salakovac kod Mostara. Razgovarao je s Palestincima, srodnicima bh. državljana koji su nedavno evakuisani iz rata, nakon što su pomoć tražili od institucija Bosne i Hercegovine. Između ostalog, kazao je da po readmisiji mogu dobiti stanove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!