Palmer iz Neuma: Pitanja o kojima smo razgovarali neće naprosto nestati sa scene

Vijesti 30. jan 202213:40 > 14:43 8 komentara
N1

Poslije održanih pregovora u Neumu javnosti su se obratili direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer. Eichhorst je naglasila da su, između ostalog, razgovarali o unaprijeđenju izbornog procesa, te da su razgovori bili konstruktivni, dok je Palmer kazao da je na političkim liderima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe.

“Moja poruka je da će se ovi razgovori nastaviti u narednim daninma. Primarna svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje zahtjeva za provedbe presude Evrospkog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda, u kojima bi se elministala diskriminacija. Razgovarali smo i unaprijeđenju izbornog sistema. Odrađen je znatan posao. Razgovaralo se i o modelima izbora članova Predsjedništva”, rekla je Eichhorst.

“Optimizam potrošen, sa ljudima s kojima smo vodili pregovore nema smisla radit”

Zahvalila se svim političkim subjektima koji su došli i razgovarali. Poručila je da je ostvaren napredak po određenim pitanjima.

“Najvažnije je da se razgovori nastavljaju”, podcrtala je.

Slično je govorio i Palmer, koji se najprije zahvalio svim političkim liderima koji su im se pridrućžili u Neumu.

“Svako su se mogli čuti glasovi ljudi koji su im rekli da to ne čine. Sama činjenica da su došli ovdje i da su sjeli da zajedno razgovaraju o teškim pitanjima govori koliko su posvećeni rješavanju ozbiljnih pitanja. Okončali smo ovaj vikend i ovu rundu razgovora u Neumu, ali nismo došli do kraja. Pitanja o kojima smo razgovarali neće naprosto nestati sa scene. Osiguravanje demokratskih procesa u ovoj zemlji i izbornog procesa koji je pravičan i koji podrazumijeva i odgovornost i integritet, je nešto čemu stremimo“, poručio je.

Palmer: Na političkim liderima je da dovedu do konačnog sporazuma

Istaknuo je i odgovarajući model koji će Hrvatima u BiH omogućiti da imaju odgovarajuću zastupljenost u svim institucijama, te osigurat da su institucije vlasti u Federacije BiH dovoljno jake.

“Ni jedno pitanje neće nestati sa scene i moraju se rješavati. A mi SAD i EU ćemo biti kao partneri u tom procesu, ali je na političkim liderima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe. Drago mi je reći da su stranke napravile pomak po pitanju integriteta izbornog procesa. Paket mjera koji će omogućiti veću transparentnost i integritet samog procesa i same provedbe izbora, je nešto što će garantovati uspjeh“, zaključio je Palmer.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec navela je da oblasti o kojima je razgovarano je edukacija članova izbornih odbora, uvođenje garantovanih mehanziama koji će onemogućiti trgovanje političkih odbora, postepeno uvođenje novih tehnologija kroz odredbe Izbornog zakona…

“Učesnici su se također usaglasili i oko unapređenje odredbi provođenja kampanja, zabrana govora mržnje. Usaglasili su se oko zloupotrebe javnih resursa, odnosno davanje CIK-u da izvrši uviđaj da li je došlo do takvih kršenja i do
finansiranje kampanja, kao i uloga medija. Ukoliko ove mjere koje su razmatrane i dogovorene u Neumu budu i izglasane u PS BiH unaprijediti će izborni proces i povjerenje građana“, istaknula je Kavalec.

Ranije se obratio i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je rekao da će se pregovori nastaviti u Sarajevu, te da je prijatno iznenađen odnosom predsjednika NiP-a, SBB-a i NES-a, jer su imali zajednički stav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare