Parlament Federacije BiH usvojio dnevni red, slijedi rasprava o budžetu po hitnom postupku

Vijesti 24. jan 202414:02 0 komentara
N1

Umjesto Prijedloga odluke o privremenom finansiranju FBiH, na dnevnom redu današnje redovne sjednice Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je Prijedlog odluke o budžetu po hitnom postupku. Iz opozicije negoduju, smatrajući da je Vlada odluku o najvažnijem finansijskom aktu u FBiH usvojila netransparentno, na čemu će, kako najavljuju, insistirati amandmanima.

Kako je javlja reporterka N1, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao je dnevni red 9. redovne sjednice koji uključuje i izjašnjavanje o budžetu po hitnom postupku. Dnevni red je izglasan sa 55 glasova za, šest suzdržanih i 22 glasa protiv.

S obzirom na spočitavanje opozicije da je Vlada Prijedlog ovogodišnjeg budžeta donijela netransparentno, te da će danas uložiti amandmane, Aner Žuljević iz SDP-a, tvrdi, da je potpuno usmjeren na poboljšanje položaja socijalnih kategorija.

Resorni ministar Toni Kraljević precizira da je, na primjer, prvi put izdvojeno 16 miliona KM za novorodenčad. Povećana su novčana sredstva i za razvojne i demografske komponente budžeta. Osim toga, kreditna linija za stambeno zbrinjavanje mladih iznosi 20 miliona. Za izgradnju i adaptaciju objekata sportske kulture – 18 miliona.

Korigovane su i stavke na Ministarstvu obrazovanja i nauke, dok je za civilne kategorije društva predviđeno 57.7 miliona.

Ukoliko predloženi budžet danas dobije podršku, o njemu bi trebalo da se raspravlja i sutra na sjednici Doma naroda na kojoj bi odluka trebalo da bude i potvrđena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!