Pašović: Skraćivanje školskih časova tokom ramazana apsolutno nedopustivo

Vijesti 30. mar 202314:13 4 komentara

Bosanskohercegovački režiser i direktor East West Centra Haris Pašović za N1 je, između ostalog, govorio o neprekidnim pritiscima kojima su novinari izloženi, ali i o tome koliko je uopće sekularna naša država pa je shodno tome poručio i to da je skraćivanje školskih časova tokom ramazana apsolutno nedopustivo.

Haris Pašović je istakao da je Bosna i Hercegovina na putu ka autokratiji navodeći sve veću kontrolu nad slobodom govora i populističke akcije pojedinih političara koji rade samo za “publiku koju dobro poznaju”.

Pašović je prokomentarisao pokušaj kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj smatrajući da u RS-u postoji trend pooštravanja zakona koji nisu demokratki. U kontinuitetu zastrašivanja, pritisak na novinare je sve veći, ponekad i fizički gdje su novinari godinama izloženi torturi i neprekidnim pritiscima.

“Nije dovoljno da policija nađe počinitelje. Nego se radi o tome da političari moraju da utiču na svoju bazu i promovišu slobodu govora. Političari ne smiju da šute na oduzimanje slobode govora”, rekao je on.

Pašović se nadovezao i na diskriminatornu izjavu Milorada Dodika prema LGBT populaciji zaključujući da njegove izjave djeluju karikaturalno, ali posljedice nisu karikaturalne. “On je šoumen”, rekao je za Dodika.

Kako izaći iz ovakvog sistema i šta će se uopšte desiti sa našim društvom pitanje je koje smo postavili režiseru.

“Naše društvo ima kratko pamćenje”, kaže on i dodaje da nije bilo novinara, nama bi i danas bio rat.

“Ako su tada novinari bili dobri, kako nisu sada?”, pitao je.

Pašović je naveo da su novinari izvještavajući o ratim dešavanjima napravili možda i najveći korak za Bosnu i Hercegovinu tada. Rizikujući svoj život i sigurnost, novinari su danonoćno radili na prenošenju dešavanja iz Bosne i Hercegovine u svijet, a danas je društvo dovelo do toga da se kriminalizuje slobodna riječ.

“Moramo se naučiti da slušamo tuđe mišljenje”, zaključio je Pašović ističući da mi nismo spremni saslušati drugog, te da je to kolektivna sposobnost na kojoj treba raditi.

Nadalje, praveći paralelu sa slučajem iz osnovne škole u Srbiji gdje direktorica nije dozvolila da sveštenik posveti školu tokom slave, Pašović je naglasio da “skraćivanje nastave tokom ramazana je apsolutno nedopustivo”.

“To je za mene stvarno zapanjujuće da se skraćuje nastava da bi neko mogao da ide da priprema iftar. U mojoj porodici se postilo generacijama, pa niko nije skraćivao nastavu. To je jedna populističa mistifikacija kojom se ubiru politički poeni. To je samo jedna reklama za politiku”, pojasnio je režiser.

Na samom kraju, Pašović je istakao “starije genracije treba da shvate da se radi o jednom vremenu gdje su drugačije vrste odnosa gdje moramo sa više poštovanja, pa čak i kada je u pitanju humor”.

Još razgovora sa Pašovićem o savremenim vrijednostima, zaštiti integriteta, novim umjetničim projektima i slobodi govora, možete pogledati na videu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare