Paulo Rangel: Lekcije iz rata u BiH koje moramo primijeniti u slučaju Ukrajine

Vijesti 02. jun 202214:54 2 komentara
European Western Balkans

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel je izjavio da je, za razliku od rata u Ukrajini, "rat u BiH prije 30 godina bio građanski rat", ali da su "po prirodi zločina ovi ratovi slični" te uporedio opsadu Mariupolja i Sarajeva.

“Tačno 30 godina nakon početka rata u BiH, ponovo imamo rat u Evropi i ponovo je veoma žestok rat u kojem se svakodnevno dešavaju veoma teška i užasna kršenja ljudskih prava. Rat u BiH je više bio građanski rat unutar zemlje. U slučaju ruske agresije i invazije na Ukrajinu to je, naravno, više rat između država. Ali po prirodi kršenja (prava), možete vidjeti opsadu u Mariupolju kao što ste vidjeli i u Sarajevu”, ” izjavio je Rangel.

Međutim, podrctao je da je “razaranje Mariupolja je već sada veće od onog koje je bilo u Sarajevu”.

Rangel je također naveo da postoje lekcije naučene iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, od kojih je jedna da “oni koji su prekršili ratno pravo, koji su počinili ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, genocid, trebaju biti dovedeni pred sud.”

“Treba ih izvesti pred lice pravde. I zato ćemo morati da uspostavimo sud koji će organizovati suđenja ljudima koji su odgovorni za ove ratne zločine, za te zločine protiv čovječnosti. To je jedna lekcija. Druga je da će nam nakon rata, kada se sve završi, trebati neka vrsta mirovne konferencije, mirovne konferencija širom Evrope, kako bismo izgradili okvir u kojem možemo živjeti zajedno bez straha od novog rata”, izjavio je Rangel.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare