Pendeš izvrijeđala Komšićevog savjetnika: Neozbiljno obrazloženje Evropskog suda

Vijesti 04. sep 202317:56 12 komentara

Hoće li posljednja presuda Evropskog suda za ljudkska prava u Strasbourgu prouzročiti nove probleme i zastoje na evropskom putu Bosne i Hercegovine? Koji je stav HDZ-a i kako će se u sve to uklopiti "legitimno predstavljanje"? Trebaju li izaslanici u Domu naroda biti birani na izborima? Je li realno da Evropska komisija uskoro otvori pregovore o članstvu naše zemlje u EU? Za Dan uživo odgovora Marina Pendeš, izaslanica u Klubu Hrvata Doma naroda BiH.

Da li najnovijom presudom ugroženo “legitimno predstavljanje”, na kojem insistira HDZ?

HDZ insistira na punoj provedbi onoga što je definisano ustavom Bosne i Hercegovine. Legitimno predstavljanje je i kad se biraju poslanici, načelnici… Znači, svako predstavljanje je legitimno koje je u skladu sa zakonom. Legitimno predstavljanje kada govorimo o Predsjedništvu BiH i domovima naroda je jasno definisano, to su predstavnici naroda.

Slaven Kovačević je nakon posljednje presude Evropskog suda za ljudska prava kazao kako je njegova pobjeda nad Schmidtom i da je OHR osramoćen. “Srušen je koncept legitimnog političkog predstavljanja konstituentnih naroda. Sud je utvrdio da ova zemlja treba da obezbijedi primarno građansko predstavljanje u institucijama”, dodao je Kovačević. Vaš komentar?

Ne mislim da je on stručnjak za pravo, čim tako misli. Osoba koja se ponekad izjašnjava kao Hrvata, a nekad kao Srbin za mene je moralno upitna. HDZ treba nastaviti raditi.

Zar je bitno ko je Slaven Kovačević, govorimo o odluci Suda u Strazburu?

Sama predsjednica (Suda) izuzela je svoje mišljenje. HDZ će sigurno zauzeti stav i raditi u skladu sa svojim programom.

U presudi se navodi kako je “Sud utvrdio da trenutni politički sistem Bosne i Hercegovine daje prednost etničkoj zastupljenosti u odnosu na političke, ekonomske, društvene, filozofske i druge faktore, što pojačava etničke podjele u zemlji i potkopava demokratski karakter izbora”?

To obrazloženje toliko je široko pozicionirano i za mene je neozbiljno napisano. Nisam pravnik, ali kao inženjer mogla bih svaku ovu rečenicu oboriti sa deset svojih.

Zar nije malo tendeciozno reći da sudije ne znaju napisati presudu?

Obzirom koga smo poslali ispred BiH sigurno je dobor izlobirao da bude takva presuda. Ali nema veze, zamijenit ćemo onoga ko radi samo u interesu jedne političke opcije.

Da li je realno da Bosna i Hercegovina bude jedna izborna jedinica kada govorimo o izboru za člana državnog predsjedništva?

Ja tako ne iščitavam presudu. Poštujem Ustav BiH koji kaže da BiH ima dva entiteta i Brčko Distrikt. Trebamo naći najbolje rješenje i omogućiti da i predstavnici drugih naroda se kandiduju. Mi smo predložili zakon koji omogućava da svako može biti biran, ali ne znači da će biti izabran. Ako želimo bolju BiH trebamo se fokusirati na naš evropski put. Kroz ovu presudu želi se anulirati doprinos koji je uradila predsjedavajuća Vijeća ministara krišto, zajedno sa ministrima, kada govorim o evropskom putu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare