“Penzija će sigurno biti, samo će mlađi više raditi za druge nego za sebe”

Vijesti 14. sep 202219:08 1 komentar

Iako su penzije uvećane od početka godine, one i dalje nisu dovoljne za pristojan život. Uz inflaciju i visoke cijene, povećanje se i ne osjeti, kažu penzioneri. Sa druge strane, vlasti navode da nema razloga za crne misli, jer dok ekonomija raste, penzioni sistem je stabilan.

U državi koja nastoji postati zemlja penzionera, najviše se i govori o penzijama. Vlasti ponavljaju – sistem je siguran. Penzioneri kažu – jedva kraj sa krajem.

Prostora za zabrinutost i negativne misli nema, jer su penzioneri prioritet nadležnima, rečeno je danas na konferenciji Federalnog zavoda MIO/PIO.

“Penzije su drugi prioritet u isplati iz budžeta, odmah nakon servisiranja vanjskog i unutrašnjeg duga. Znači, kada se servisira vanjski i unutrašnji dug, prva kategorija koja se isplaćuje su penzioneri”, kazao je Vesko Drljača, ministar za socijalna pitanja FBiH.

A prema podacima državnog Ministarstva finansija i trezora, javni dug Federacije BiH prošle godine iznosio je više od 6 milijardi KM.

Ono čega se bh. građani plaše jeste ko će servisirati ovaj dug. Vjerovatno ponovo građani, i to oni mlađi, koji će u budućnosti raditi mnogo više, za druge, ne za sebe.

“Bitno je da se ekonomski i zakonski osigura, da oni koji rade zarađuju za one koji ne mogu više raditi. To je uloga države, i tu će ulogu država osigurati. Penzija će sigurno biti, samo će mlađi više raditi za druge nego za sebe”, kazao je Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda MIO/PIO

Na konferenciji učešće je imao i Jozef Mujić, koji je govorio o austrijskim penzijama.

“Imamo političke partije u Austriji koje uvijek pokušavaju da nametnu mladoj generaciji pitanje Da li je sigurna Vaša penzija? Moj odgovor na to pitanje je, penzioni sistem je onoliko siguran, onoliko koliko političke stranke žele da ga održe sigurnim”, kazao je.

Bh. političke stranke takođe nastoje održati sistem sigurnim. Penzioneri sasvim sigurno imaju mala primanja. Usporedbe radi, prosječna penzija u Federaciji je nešto viša od 500 maraka, dok je u Austriji oko 2000 evra. Tu su i poređenja sa Njemačkom.

“Njemačku penziju ne zarađuju samo njemački radnici, nego 20% stranih radnika. Bitno je da ekonomija raste. Ako ekonomija raste, penzioni sistem je siguran i raste”, kazoa je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Uz stopu nezaposlenosti od 30%, odlazak 170 hiljada ljudi u samo jednoj godini, nemanje stranih investicija, Bosna i Hercegovina je i druga najsiromašnija zemlja Evrope, a njena ekonomija odavno nije za pohvalu. Istovremeno, našim penzionerima se dijeli pomoć od 100 maraka, a njemačkim 300, odnosno 200 evra za troškove energije. Razlika je očigledna i bolna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare