Penziona reforma napravila haos u Francuskoj: Spremaju li se promjene u BiH?

Vijesti 26. mar 202319:39 0 komentara
N1

Nezadovoljstvo zbog postepenog povećanja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, natjeralo je građane Francuske na ulice. Penzionim sistemom, nezadovoljna je i većina penzionera u BiH. No, na ulice ne izlaze.

Više od 434 hiljade pripadnika treće generacije, steklo je pravo na penziju u FBiH. Prvi uslov za ostvarivanje tog prava je 65 godina starosti i najmanje 15 godina radnog staža. Drugi je, 40 godina radnog staža, bez obzira na godine starosti.

Sa 35 godina radnog staža, Mevlida Pašić ostvarila je pravo na 590 KM penzije. No, nadala se većoj.

“Da sam zadovoljna, nisam. Penzija svakome treba, ali neko, na primjer, ima minimalnu penziju koja je nekih 100 KM razlike od moje”, naglašava Pašić.

Hatidža Hamzić jedna je od takvih korisnika, gdje za iste godine radnog staža, prima stotinu KM manju penziju.

“Otišla sam sa penzijom od 200 KM, a a eto, podigla se sad na 490 KM. Teško onome ko nema svoju djecu da mu pomogne”, ističe Hamzić.

Osim što je pune godine radnog staža teško dočekati, starosna granica za prijevremeni odlazak u penziju će u ovoj godini biti pomjerena. Takođe, za svaku godinu ranije, iznos će se odbijati za 4%.

“Ove godine muškarci treba da imaju 63 godine života i 38 godina radnog staža. Za žene je nešto povoljnije. One mogu ići sa 58 godina i kod njih se produžava do 36 godine radnog staža”, pojanio nam je Redžo Mehić iz Saveza Udruženja penzionera FBiH.

U Republici Srpskoj, s druge strane, starosna granica ne bi trebalo da se mijenja. Pravo na starosnu penziju ima osiguranik s navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ili 60 godina života i 40 godina penzijskog staža.

“Do sada nismo imali nijednog prigovora, da se neko obraćao Udruženju penzionera. Sve se to rješava na nivou Fonda za PIO u prvostepenom i drugostepenom postupku”, rekao nam je Ratko Trufunović, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Ko će, međutim, penziju zaraditi, ako se iz dana u dan smanjuje broj radnika, a povećava broj penzionera? Zvanični podaci pokazuju da 1.27 radnika uplaćuje za jednog penzionera.

Trenutnim penzionim sistemom u BiH većina penzionera nije zadovoljna. Međutim, u neizvjesnosti su i oni koji tek treba da ostvare ovo pravo.

Više u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!