Penzioneri: “Ogorčeni smo, nikad gore nije bilo, u ratu je bilo bolje”

Vijesti 05. apr 202216:38 5 komentara

Počela je isplata penzija u Federaciji BiH. Minimalna iznosi 382 KM. Penzioneri su u kategoriji stanovništva koji su najviše pogođeni trenutnom inflacijom. Oni koji nemaju pomoć porodice ne mogu priuštiti ni osnovne namirnice. U isto vrijeme premijer Federacije BiH poručuje iz Mostara da smo izašli iz krize i u najboljoj ekonomskoj situaciji u historiji. Penzioneri ogorčeni, povećanja penzija koje im je obećano, ni ovaj mjesec nije bilo. Kese su im sve praznije dok cijene neumoljivo rastu jer kada plate lijekove i režije, ne ostane im ništa.

Hiba Dinarević iz Sarajeva živi sa četveročlanom porodicom od dvije minimalne penzije. Sinovi ne rade, a muž je podigao penzionerski kredit i za isplatu mu ostane 150 KM. Kaže da je dva sata danas stajala u redu i kada je vidjela da nije bilo povećanja ni za jednu KM skočio joj je pritisak. Najgore joj je, kaže, svako jutro izmisliti obroke jer više ne zna kako.

“Jako teško živimo pogotovo sad kako su iskoristili koronu i ovo sve što su cijene podigli, ja ne znam, mene zovu Koperfild”, kaže Hiba.

Podsjetimo, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić najavio je prošlog mjeseca redovno i vanredno usklađivanje penzija. Porast penzija bi trebao da prati rast cijena hrane. Prema riječima Novalića,  Federaciji BiH uslijediti će dvostruko povećanje penzija

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare