Penzioneri upoređuju račune iz 2022. i 2023: “Za Toplane 80 KM više nego prije”

Vijesti 10. jan 202306:48 2 komentara
N1

Penzionerka Remzija Ramić, kao i većina drugih penzionera, uredno plaća sve račune. Već je bila u pošti i platila decembarske. Uredno ih i arhivira. Radni vijek je provela kao knjigovođa pa je i u tome veoma pedantna, sve je složeno po godinama i mjesecima, par minuta joj je bilo potrebno da pronađe i uporedi račune koji su pristigli u januaru ove i prošle godine.

“Problem je grijanje. Ja dobijam račune od Toplane i vidim dosta veliku razliku. Prošle godine je bio račun za decembar 170 i nešto maraka, ove godine 254KM. Razlika je značajna, preko 80 KM; ja vjerujem da mnogi od nas dosta teško to podnose. Ne samo što smo sada u situaciji da nam je teško, nego su svi izgledi da će ova tendencija poskupljenja ići i dalje, što nas svakako malo zabrinjava”, ispričala je pred kamerama N1 penzionerka Remzija Ramić.

Remzija se ne žali na situaciju u kojoj je ona lično, ali saosjeća sa onima koji mnogo manje imaju. Jedan od takvih je Hazim Klis koji prodajom donjeg veša i čarapa izloženih na kartonskoj kutiji pokušava stvoriti dodatne prihode, jer samo od najniže penzije teško je živjeti.

“Slabo ko traži i slabo ide skroz, ne moraš na dan ni 10 KM pazarit, težak život…”, požalio nam se.

I kada su se svi ekonomski parametri okrenuli protiv nas vremenski su nam dali blagu zimu pa je nekako podnošljivije. Oni koji žive od 440 KM penzije ni sami ne znaju kako preživljavaju.

“Cijena grijanja je skoro sto posto otišla, grijem se na plin…Režije se moraju platiti”, naglašavaju nam građani u priči Ivane Erić objavljene u Dnevniku N1 u 19, a koju možete pogledati u videu ispod.

Naknadno je, podsjetimo, stigla informacija da je Energoinvest je u ponedjeljak podnio zahtjev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine, prema kojem se cijena prirodnog gasa umanjuje za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrtog kvartala 2022. godine.

Energoinvest podnio zahtjev Vladi FBiH: Plin će biti jeftiniji za 9,6 posto

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare