Penzioneri za N1 kažu da im nedostaje vremena, a profesor otkriva šta nam uzrokuje frustracije

Vijesti 11. sep 202410:43 > 13:22 0 komentara

Kako se u BIH percipira odlazak u penziju? Da li se prestanak formalnog zaposlenja doživljava kao "socijalna smrt" ili kao sloboda i prilika za djelovanje u zajednici? Kako sistematski raditi da se vrijednost čovjeka iskaže i nakon zaposlenja u Novom danu govorili su korisnici Centra za zdravo starenje, koji su aktivni i u trećoj životnoj dobi, ali i prof. Kasimom Tatićem sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i psihologinja Mia Komšić.

Fahreta Škaljo je za N1 ispričala kako joj prolaze penzionerski dani.

“Za mene ovo nije nikakva smrt. Ovo je za mene socijalno-rekreativna djelatnost gdje svaki čovjek koji ima dovoljno vremena da ispuni to svoje vrijeme slobodno mogu reći da mi u ovom obliku mirovanja penzionog nedostaje vremena”, kazala je ona dok je druga penzionerka dodala:

Imam rad na foliji, pletem, heklam, sve živo radim. Aktivna sam u svemu.”

Profesor Kasim istakao je kakvu mi percpeciju imamo kada je riječ o radu i radnoj aktivnosti.

“U našoj kulturi u ekonomskom smislu predominantno se identitet čovjeka i njegova korisnost posmatra kroz ekonomsku produktivnost u smislu proizvođenja usko shvaćene ekonomske nove vrijednosti što je opet vrlo problematično za taj pojam uske”, objasnio je on

Komšić je istakla da mlađe generacije od onih iskusnijih “kupe” znanja i vještine koje su stekli tokom prošlog, socijaliTatić stičkog vremena.

“Važno je da zadržimo taj identitet ko sam nakon penzije i svrhu šta radim, šta je moj cilj nakon toga što često gubimo”, kazala je

Tatić je ispričao na koju svoju izreku je izuzetno ponosan.

“Ako ne možeš promijeniti sistem u kojem živiš, promijeni sistem po kojem živiš. Dakle svi mi bi pojedinačno morali da nađemoo mogućnost da se subverzivno ponašamo u odnosu na te stvari koje sistem nameće a koje za nas nisu dobre”, naveo je

Za Komšić je tužno što naši penzioneri nisu u poziciji kao oni u Njemačkoj ili Japanu.

“Tužna je slika kada vidite penzionere, ljude koji rade teške fizičke poslove jer moraju jer bi bilo super da imamo primjere kao Švedska, Japan, Njemaačka da svojim primjerima da zarade džeparac i mi smo daleko od toga. Moramo raditi i nakon penzije”, navela je.

Kada je riječ o Japanu, Tatić je naveo da se moramo voditi njihovom mudrošću pronalaska onog u čemu smo dobri, šta voli i šta tržište traži.

“Ne znamo šta volimo, ne znamo u čemu smo dobri, ne znamo šta svijetu treba i ne znamo šta svijet može da plati i nažalost provedemo život frustrirani ostvarujući tuđe snove”, istakao je on.

Također je i on ukazao da je trenutni penzioni sistem neodrživ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!