Penzionerima od danas veće penzije, a život i dalje težak

Vijesti 05. jun 202319:14 1 komentar

Penzioneri sada imaju 156 maraka više na raspolaganju u odnosu na period prije inflacije. Da li je to dovoljno, obzirom na rapidan rast cijena?

Frižideri su im nerijetko u potpunosti prazni. Kada kupuju uzimaju ono osnovno. Novca nemaju za putovanja i odmore. Odmor od sumorne svakodnevnice najčešće pronalaze na klupama. To je život ogromnog broja bh penzionera. Došli su po svoje uvećane penzije. Na raspolaganju ovaj mjesec imaju 20 KM više.

Dakle, penzija sada iznosi 538 KM i vidljivo je povećanje u odnosu na prošlu godinu. Penzije je u junu 2022. iznosila 410. Prije rata u Ukrajini i velike inflacije odnosno u februaru 2022. godine iznosila je 382 KM.

Da nije bilo inflacije život bi bio mnogo bolji, kažu oni. Ovako je životni standard ostao isti. Šefika Velić objašnava da joj pomaže kćerka i da je penzija nedostatna, pa mora i raditi. Sreća je, dodaje, što ne mora trošiti novac na lijekove.

“Onda ja čuvam da bi dopunila finansijski, dementnu osobu već pet godina. Dođem 20 do 8, evo sad opet idem samo da joj platim režije”, kaže Šefika.

Mnogi penzioneri ističu jedno: cijene su nerealno visoke. U tom snalaženju ponekad rješenje vide samo u podizanju kredita.

“Većinom uzimaju za ogrijev, za utopljavanje kuća, za tzv. namjene podrške domaćinstvu. Često su to i pomoći djeci, kod školovanja naprimjer. Zatim za robne kredite: da li će kupiti novu peć ili neki od kućanskih proizvoda”, kazao je Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

Jedan od razloga za podizanje kredita je i, kažu iz Udruženja penzionera Novo Sarajevo, loš zdravstveni sistem.

“Vjerujte po 5-6 mjeseci se čeka za color doppler recimo, čovjek kome je to potrebno za ove dijelove koji rade za mozak, boje se moždanog i onda plate privatno. Za to treba novac i posežu za brzim kreditima”, kazao je Omer Ključić, Udruženje penzionera Novo Sarajevo.

A kamate su visoke. Za penzionere od 4,99 do 21%, objašnjavaju iz Udruženja mikrokreditnih organizacija BiH. Prave životne drame dešavaju se kada treba vratiti ratu kredita. Neki penzioneri izlaz pronađu u novom zaduženju.

“Svugdje u svijetu imate da se značajan iznos kamate subvencionira za najugroženije. Mikrokreditne mogu biti partnerske institucije državi da iste podrže”, dodaje Elma Zukić.

Država za sada ide samo u smjeru povećanja penzija. Mic po mic. S druge strane oni koji dižu cijene to su uradili ekspresno. A tako se i potroši uvećana penzija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare