Penzionerima u FBiH dozvoljeno da rade: Benefit ili dokaz nesposobnosti sistema da im osigura dostojanstven život?

Vijesti 14. jun 202407:12 3 komentara

Penzioneri u Federaciji BiH uubuduće će moći legalno raditi i istodobno primati penziju. Omogućeno im je to izmjenama zakona, u skladu s presudom Ustavnog suda. Iako je ovo, za predstavnike vlasti, unaprjeđenje prava penzionera, predstavnici treće životne dobi traže sistemska rješenja. Ovo, kažu mnogi, neće riješiti njihove goruće probleme.

“Od 573 KM živjeti? Imate ratu od kredita, sama osoba, penzioner, radio je 37-38 godina, moj slučaj, recim”, rekla nam je jedna penzionerka.

I nažalost, ne jedini. Građani treće životne dobi trebalo bi da uživaju u plodovima svog dugogodišnjeg rada. U BiH, međutim, rijetki su penzioneri koji mogu da žive od penzije. Zbog toga su mnogi prinuđeni da traže dodatne izvore prihoda. Izuzev onih koji su ovo pravo ostvarili radom u inostranstvu, ili na visokim političkim funkcijama.

„Ko mene sada može natjerati da radim, kad ja ne mogu da radim. Nije džaba otišao u penziju, nego je, ili bolestan, ili… Čim pređe 65 godina, sine…“, kazao je jedan od penzionera.

Savez udruženja penzionera pozdravio ovu odluku

No, alat u ruke, sada im se daje i legalno, bez uskraćivanja ili obustavljanja prava na penziju.

“Ove odredbe su već u primjeni, u praksi. Primjenjuju se odavno. Mi sad praksu usklađujemo s presudom Ustavnog suda. Tržište rada je takvo da trenutno imamo manjak radne snage, imamo ogromnu potrebu za radnom snagom i ne vidim razlog kako bi to moglo da utiče na tržište rada”, rekao je Adnan Delić, feederlani ministar rada i socijalne politike.

Ispravljanje ove, kako ocjenjuju, diskriminatorne odredbe, pozdravili su i predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH, koji su navedene izmjene i inicirali.

Poučeni iskustvom drugih zemalja u svijetu, svi penzioneri u svijetu rade, odnosno, mogu da rade, a da im se starosna penzija ne obustavlja, iako su je zaradili. Ogromna korist za penzionera. S druge strane, izuzetno velika prednost i korist za društvo, jer se već naše društvo suočava sa problemom radne stručne snage jer mladi odoše za boljim životom, boljim platama”, rekao je Redžo Mehić, iz Saveza udruženja penzionera FBiH.

N1

S druge strane, ove izmjene ne tretiraju, niti definišu granicu iznosa penzije, do koje penzioneri mogu biti radno angažovani, što ide na ruku onima koji su, kao penzioneri, i dalje angažovani na visokim, nerijetko, političkim funkcijama.

“Postavilo bi se pitanje da sutra opet neko uputi apelaciju Ustavnom sudu i kaže da je to diskriminatorno i da primjena zakona ne može zavisiti od toga koliko neko ima primanja”, rekao je Arman Zalihić, delegat Doma naroda PFBiH.

“Zakon za njihove”

„Ovaj zakon je naštiman za one njihove, da oni mogu da rade“, jedan je od komentara.

Sličnog stava i dio struke. Zakonom se pokušava opravdati nesposobnost sistema da ovoj, najugroženijoj kategoriji, obezbijedi uslove za dostojanstven život.

“Sam sistem najavljuje da, u principu, penzije koje trenutno ljudi imaju nisu dovoljne, da će morati da rade i to je neminovnost. Sem toga, samo tržište rada je u jednom izuzetnom minusu, da će penzioneri čak morati popunjavati neka radna mjesta, za koje, trenutno, nema kadra. To je jedna klasična prepiska iz Amerike, gdje se gdje se ljudima dozvoljava da rade dok ne umru”, rekao je Sanel Halilbegović, stručnjak za finansije.

Gotovo polovina od 700.000 penzionera u BiH prima penziju u iznosu do 700 KM, što je, prema riječima struke na granici siromaštva i tjera ih na dodatnu zaradu. Prema podacima državne Agencije za statistiku, 11.000 penzionera, uporedo radi i ostvaruje ovo pravo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare