People's Dispatch: Aktivisti povezuju eroziju okoliša i korporativnu pohlepu sa katastrofalnim poplavama u BiH

Vijesti 09. okt 202411:04 0 komentara
F.Z. / N1

Aktivisti povezuju poplave u kojima je poginulo najmanje 22 ljudi u Bosni i Hercegovini s nekontroliranom eksploatacijom prirodnih resursa i ekstraktivizmom, a uslijed nedostatka institucionalne podrške u borbi protiv toga "otpor građana ostaje ključan u zaustavljanju daljeg uništavanja životne sredine", navodi portal People's Dispatch.

Bosna i Hercegovina se decenijama suočava sa rasprostranjenom krčenjem šuma, ilegalnim odlaganjem otpada u blizini rijeka, masovnom izgradnjom hidroelektrana i radom nelegalnih kamenoloma. Aktivisti upozoravaju da katastrofalne posljedice posljednjih poplava nisu iznenađujuće s obzirom na ovu pozadinu erozije okoliša.

Najteže pogođeno područje je Donja Jablanica, gdje su se gromade iz kamenoloma koji je udaljen manje od kilometra od grada obrušile na kuće i infrastrukturu. Kombinacija jake kiše i erodiranog tla ostavila je ovo područje potpuno odsječeno, a stanovnici su se doslovno utopili u ruševinama svojih domova.

Tužioci su najavili istragu o radu kamenoloma, iako lokalni ekološki aktivisti nisu impresionirani tom najavom. Oni tvrde da su vlasti znale da kamenolom radi ilegalno više od dvije decenije, ali su odlučile da to ignorišu. Anes Podić iz Eko akcije je istakao da ovo nike izolovan slučaj i upozorava da nastavak ravnodušnosti vlasti garantuje buduće katastrofe ove vrste.

Dok su zemlje u okruženju i Evropska unija obećale humanitarnu podršku, malo je vjerovatno da će ključno pitanje eksploatacije resursa u Bosni i Hercegovini biti riješeno bez značajnih strukturnih ulaganja – nešto što se čini malo vjerovatnim s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji”, navodi People's Dispatch.

U ovom kontekstu, otpor građana ostaje ključan u zaustavljanju daljeg uništavanja životne sredine”, dodaje se.

Robert Oroz, iz Fondacije ACT, pozvao je zajednice da preduzmu akciju kada vide destruktivne aktivnosti u svojim područjima.

Ne dozvolite im da popločaju korita rijeka, ne dajte im da sjeku šume duž obala rijeka, ne dajte im da bacaju otpad u rijeke, i ne dozvolite im da sužavaju riječne tokove da grade šupe ili štale”, rekao je Oroz u video prilogu iz sela u blizini Fojnice.

Vračar napominje da su 2014. godine poplave u Bosni i Hercegovini izazvale ogromnu štetu koja, prema riječima aktivista, nikada nije u potpunosti riješena.

Bez ikakve institucionalne podrške i se kontinuiranom erozijom prirodnih resursa uslijed eksploatacije vođene profitom, čini se da je narodna mobilizacija jedina preostala odbrana od daljeg uništenja”, navodi ovaj portal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!