Pet kandidata u utrci za prvog čovjeka Bihaća: Ko će biti gradonačelnik?

Vijesti 28. dec 202215:55 2 komentara
Grad Bihać

Tri stranačka i dva nezavisna kandidata potvrdili su učešće na prijevremenim - vanrednim izborima za gradonačelnika Bihaća, koji su raspisani za 5. februara. Prethodno je prvi čovjek grada na Uni u proteklih šest godina, Šuhret Fazlić prihvatio mandat u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK), osvojen na nedavnim Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) za potencijalnog Fazlićevog nasljednika kandidirao je Elvedina Sedića.

“Kao najjači politički subjekat u gradu Bihaću, imali smo obavezu maksimalno ozbiljno pristupiti ovim vanrednim izborima za gradonačelnika. Članstvo i stranački organi odlučili su da to budem ja. Osim što sam time počašćen, osjećam veliku odgovornost i obavezu prema našim sugrađanima. Želimo nastaviti ono što smo radili u proteklih šest godina. Podsjetit ću samo da smo stabilizirali stvari u našem gradu, te time stvorili preduslove za realizaciju kapitalnih projekata i novih investicija”, izjavio je Sedić.

Stranku demokratske akcije (SDA) na predstojećim izborima za bihaćkog gradonačelnika, predstavljat će Hamdija Abdić.

Mnogi me pitaju zašto ova odluka, s obzirom da sam na prethodnim Općim izborima voljom velikog broja glasača dobio mjesto u Federalnom parlamentu. Tako sam odlučio jer sam prvenstveno prijedlog ili kandidat najozbiljnije političke stranke u BiH i jer mislim da sa izuzetnim timom ljudi, itekako mogu poboljšati situaciju u vlastitom gradu. Smatram da Bihaću treba jedna nova energija, sposobnost da se pokrenu i završe mnoge stvari. Prvenstveno želimo raditi na privlačenju velikih – ozbiljnih investitora, ali i stvaranju ambijenta da mladi ljudi imaju osnovu za razmišljanje o ostanku u rodnom gradu”, naveo je Abdić.

Predsjednik Gradskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bihać Adnan Habibija također je potvrđeni kandidat na prijevremenim izborima za gradonačelnika.

“Odlučni smo potvrditi ozbiljnost Socijaldemokratske partije (SDP) i želimo promjene u Bihaću. Smatramo da je grad stagnirao u proteklih šest godina i da je došlo vrijeme da se udahne neki novi život. Znamo da možemo stvari oživjeti, vratiti investicije, podržati poljoprivredu, sport, kulturu i mnoge druge stvari koje jedan grad čine zapravo gradom”, riječi su kandidata SDP-a Habibije.

Osim ova tri stranačka, Centralna izborna komisija BiH potvrdila je i dva nezavisna kandidata za gradonačelnika Bihaća. Prvi je trenutni direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić.

“Vrlo je jednostavno objašnjenje zašto sam nezavisni kandidat. Rad stranačkog gradonačelnika kontrolira stranka, s ciljem da dominantni budu upravo stranački interesi. Za mene će u prvom planu biti interesi građana, te je nedopustivo da bude drugačije. Zato i jesam nezavisni kandidat i ne zavisim od stranačkih centrala. Naravno, ne isključujem saradnju sa onim političkim strankama koje su spremne dijeliti moju viziju i koje u fokus politike i života žele vratiti interese građana, odnosno dobrobit Bihaća”, poruka je Amarilda Mulića.

Nezavisni kandidat je i dugogodišnji zaposlenik Gradske uprave Bihać Damir Đug, koji je također kratko pojasnio zašto se odlučio na ovakav način kandidature.

“Kao i mnogi, razočaran sam u gotovo sve političke stranke. Želim kao nezavisni kandidat prezentirati svojim sugrađanima program ekonomskog i svakog drugog napretka našeg Bihaća. Cilj mi je da građanima Bihaća pokušam osigurati bolji standard života, adekvatniji i moderniji ambijent za življenje. Smatram da imam dovoljno iskustva i znanja za sve to”, kazao je Đug.

Centralna izborna komisija BiH odredila je i datum početka izborne kampanje, 21. januar, dok će se prijevremeni izbori za ukupno četiri gradonačelnika i dva načelnika općina u BiH održati 5. februara naredne godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare