“Petak” slavi rođendan

Vijesti 28. apr 202119:32 0 komentara
Kovanica od 5 KM
Kovanica od 5 KM (CB BiH)

5 KM i 5 feninga. Već 15 godina ove dvije kovanice su u opticaju na prostoru Bosne i Hercegovine.

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine 28. aprila 2005. godine donijelo je odluku o izradi ovih kovanica. U opticaju su od 5. januara 2006. godine.

Na licu kovanice od 5 KM, uz ostale elemente dizajna, nalazi se brojčana oznaka 5. Naličjem dominira golub mira. Dok je na kovanici od 5 feninga na licu karta Bosne i Hercegovine, uz iskovan iznos. Na naličju zastava Bosne i Hercegovine.

Još od drevnih civilizacija, novac je izražavao identitet države – karakter. Historijska, kulturna i druga obilježja jedne zajednice i predstavlja neophodan instrument ekonomskog i društvenog razvoja, podsjećaju iz CB BiH.

Važnost novac

Za novac se često govorilo i da je vizitkarta svake zemlje. Misleći, između ostalog, i na njegovu promotivnu ulogu. Od vladara koji su, svjesni važnosti izgleda novca, birali kvalitet i dizajn novca koji će njih lično promovisati i veličati. Pa sve do savremenih država na čijem novcu možemo vidjeti naučnike… Umjetnike i druge značajne ličnosti. Te gradove, pejzaže, historijske simbole i ostale specifičnosti zemlje. Sve to, imajući u vidu da danas u vremenu brzog življenja novac cirkuliše, prolazi kroz mnogo ruku i kroz različite zemlje te se na ovaj način brzo i jednostavno prezentira identitet svake zemlje.

Na prostoru Bosne i Hercegovine kroz historiju su se izmjenjivali različiti osvajači i uprave. Oni su sa sobom donijeli svoju kulturu, civilizaciju, privredu, ekonomiju. Pa time i svoj novac.

Danas, jedina institucija koja ima isključivo pravo izdavanja novčanica i kovanog novca KM… Puštanja novca u opticaj i njegovog povlačenja iz opticaja je Centralna banka Bosne i Hercegovine. Nakon puštanja u opticaj novčanica i kovanica 1998. godine, konvertibilna marka je postala simbol stabilnosti i pouzdanosti kojem građani Bosne i Hercegovine vjeruju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!