Peter Szijjarto podržao integraciju Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije

Vijesti 12. dec 202320:23 0 komentara
Peter Szijjarto (REUTERS/Yves Herman)

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto podržao je na sastanku Vijeća EU za opšte poslove integraciju Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, saopštio je portparol mađarskog premijera Zoltan Kovač.

“Szijjarto je ponovio da je značajno unaprijediti pregovore sa Zapadnim Balkanom, uz podršku integraciji BiH, Gruzije i Moldavije”, objavio je Kovač na društvenoj mreži X.

On je naveo da je Peter Szijjarto “pomenuo i ulogu Mađarske u otklanjanju prijedloga protiv Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, kao i u sprečavanju mjera koje bi otežale pregovarački proces sa Sjevernom Makedonijom”.

“Uprkos početnim namjerama i pritiscima većine država članica, Vijeće je samo uvažio procjenu Evropske komisije o proširenju, ostavljajući konačnu odluku za predstojeći samit EU”, dodao je portparol mađarskog premijera.

Szijjarto je rekao poslije sastanka da su “uspjeli da spriječe” odluku o otpočinjanju pregovora sa Ukrajinom o pristupanju EU.

On je istakao oprezan stav Mađarske prema pridruživanju Ukrajine Uniji i kritikovao nedostatak spremnosti Evropske komisije da se vodi proces od obostrane koristi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!