Pettigrew: Obilježavanje neustavnog ‘dana RS’ osuditi i bezuslovno zabraniti

Vijesti 08. jan 202413:26 0 komentara
FENA

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida na Univerzitetu Yale dr. David Pettigrew poručio je da visoki predstavnik za BiH i međunarodna zajednica moraju biti svjesni da je proglašenje 9. januara tzv. “danom RS“ možda najekstremniji slučaj negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u RS, a i jedno i drugo predstavljaju kršenje Krivičnog zakona BiH.

“To je javna proslava entiteta koji je nastao kao rezultat upravo tih genocidnih zločina i onih koji su te zločine počinili. To je još perverznije trijumfalno slavljenje počinjenih zločina. Predstavljanje ovakvih genocidnih zločina kao ‘herojske odbrane domovine“ i tvrdnja da RS treba iznova braniti, povećavaju vjerovatnoću da će se zločini ponoviti”, upozorio je u izjavi za Fenu Pettigrew, povodom najavljene još jedne proslave 9. januara u RS.

Podvlači da obilježavanje 9. januara kao neustavnog i kao proslavu entiteta čiji su osnivači osuđeni za genocid i druge ratne zločine zbog nastojanja da trajno uklone nesrpsko stanovništvo, treba univerzalno osuditi i bezuslovno zabraniti.

“Predsjednik RS Milorad Dodik će organizovati proslavu za koju kaže da će biti ‘veličanstvena’, uprkos činjenici da je presuđena kao nezakonita. Dodikovo insistiranje na još jednom obilježavanju ‘dana Republike Srpske’ u skladu je sa činjenicom da on potpuno nekažnjeno negira genocid i koristi govor mržnje”, smatra profesor Pettigrew.

Iako je 2021. godine donesen zakon o zabrani negiranja genocida, Dodik nije procesuiran zbog negiranja genocida. Za njega, navodi Pettigrew, nije bilo stvarnih posljedica, dok su preživjeli bili ponovo traumatizirani njegovim komentarima mržnje.

Ponovna traumatizacija preživjelih

Kako ističe, u RS se i dalje nekažnjeno veličaju osuđeni ratni zločinci, a eklatantan primjer je mural Ratka Mladića sa frazom “Grad heroja“ koji dočekuje posjetioce Kalinovika. Dakle, Dodik može razumno pretpostaviti da “dan RS” može slaviti bez posljedica, kazao je Pettigrew.

“U RS se nekažnjeno uskraćuju i osnovna ljudska prava. Preživjelima nije dozvoljeno da postave spomen-obilježja na mjestima gdje su počinjena zvjerstva koja su presuđena kao ratni zločini, kao što su koncentracioni logor Barutni magacin u Kalinoviku ili Sportska sala ‘Partizan’ u Foči. Ured visokog predstavnika nije bio sklon da podrži pravo na spomen obilježja na ovim mjestima bola. To je neobjašnjiv i neoprostiv moralni propust OHR-a koji treba ispraviti. U međuvremenu, RS nastavlja okrutno sprečavati ostvarivanje ljudskog prava na sjećanje, ignorirajući vladavinu prava”,  ocijenio je profesor Pettigrew.

On poručuje kako drska proslava tzv. “dana Republike Srpske” mora biti podsjetnik međunarodnoj zajednici i OHR-u na njihovu zakonsku obavezu da podrže proces tranzicijske pravde u BiH, olakšavajući procesuiranje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, uklanjanje spomenika koji veličaju zločince te podržavajući preživjele u njihovim naporima da postave spomen-obilježja žrtvama.

“’Dan RS’ mora podsjetiti OHR na hitnu potrebu da se založi za pravo na istinu, ljudska prava i pravdu u BiH. Kao takav, to je i podsjetnik na potrebu da se zabrani slavljenje ‘dana RS’, bilo kojeg dana u godini, kako bi se spriječila ponovna traumatizacija preživjelih, a iznad svega ponavljanje zločina”,  zaključuje profesor Pettigrew.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!