Pettigrew: Rusija posljednjih 10 godina pokušava destabilizarati BiH

Vijesti 23. mar 202214:44 1 komentar
N1

“Ruska Federacija posljednjih deset godina pokušava destabilizirati BiH, uključujući i davanje podrške izbornoj reformi koju predlaže  hrvatska stranaka HDZ. Tu su izjave ruske Ambasade u BiH – oni ne vide BiH kao jednu državu nego kao skup entiteta. Republika Srpska je postala neka vrsta Donbasa, entitet koji se odvojio i koji će pružiti otpor NATO-u i EU. Ilegalna invazija Ukrajine, naravno podiže našu brigu u onome što bi se moglo ticati BiH. Primanje u EU je jako važno pitanje”, istakao je David Pettigrew, profesor filozofije na američkom univerzitetu Southern Connecticut State University, gostujući u Newsroomu N1 TV.

Dodao je i kako je Rusija 2010. godine stavila veto na Rezoluciju o genocidu u UN-u.

Na pitanje može li se ukrajinska kriza preliti na BiH i Zapadni Balkana, rekao je kako je važno pripremiti se i imati viziju za budućnost.

“Mislim da je najapraktičnije odmah primiti BiH u Evropsku uniju. To je jedan od načina da riješimo brigu koju svi osjećamo. Bitno je doći i pod okrilje NATO-a te krenuti prema ustavnoj reformi”, kazao je Pettigrew.

Govoreći o pregovorima u vezi izmjena Izbornog zakona, kazao je da bi bio zabrinut da su oni uspjeli jer ne može razumjeti motive podrške procesu koji bi ustanovio nacionalističke strane.

Situaciju u Ukrajini pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare