PFBiH o budžetu, Karamatiću onemogućeno da stanuje u Olovu, a radi u Sarajevu

Vijesti 25. jan 202312:40 0 komentara
N1

Nezadovoljan činjenicom da parlamentarci iz Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine mogu iznajmiti isključivo smještaj na području Kantona Sarajevo gdje je i sjedište Parlamenta, Mario Karamatić iz HSP-a zatražio je da se ova mogućnost proširi na područje cijele Federacije.

“Jesmo li mi kantonalna županija? Šta ako ja želim da se smjestim u Tuzlansku županiju, ili u Visoko da pokupim pozitivne jone”, pitao je Karamatić.

Ova inicijativa nije uvrštena na Dnevni red sjednice Predstavničkog doma.

Takođe, na Dnevni red nije uvršten ni Zakon o doprinosima, čije je predlagač Vlada FBiH, a na čemu je insistirao poslanik Almedin Aliefendić, jer nije istekao rok od 14 dana od kada je Vlada Parlamentu dostavila dokument. Minisitrica finansija FBiH Jelka Miličević, obrazložila je da neće biti problema za korisnike pojedinih prava iz ovog Zakona ako se on nađe na dnevnom redu sljedeće sedmice.

Predloženi dnevni red, na kome se nalazi i Budžet FBiH za 2023. godinu usvojen je većinom glasova.

Obrazloženje budžeta izlaže ministrica finansija Jelka Miličević.

“Zauzeli smo vrlo konzervativan stav. Prema projekcijama možemo očekivati rast, prema procjeni Svjetske banke taj rast iznosi 2,8%”, rekla je Miličević.

Miličević je podsjetila da je prošla godina obilježena rasom javne potrošnje, rekordnim izvozom, ali rastom potrošnje građana.

Budžet FBiH za 2023. iznosi 6,7 milijardi KM, i za 1,1 milijardu je veći od prethodnog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!