Pilav: Ponosan sam relaksiranjem atmosfere na KCUS-u, vratilo nam se šest ljekara

Vijesti 23. maj 202410:25 > 13:56 0 komentara

Alen Pilav je na poziciji vršioca dužnosti direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) skoro šest mjeseci. Za N1 iznio je osvrt na proteklih pola godine, odgovorivši i na to šta je 'rak rana' ove ustanove, kao i to čemu se mogu nadati pacijenti sa različitim problemima, od onih kojih je na listama čekanja za magnetnu rezonancu po 9.000, pa do onkoloških pacijenata koji muku muče s nabavkom određenih citostatika.

Timom koji ga okružuje je, kaže, prezadovoljan. A posebno ponosan je “relaksiranjem atmosfere na KCUS-u”.

“Mislim da su uposlenici KCUS-a sretniji, a bez zadovoljnog uposlenika nema ni zadovoljnog pacijenta. Dok smo uvidjeli sve probleme, morao je proći određeni period”, naveo je gostujući na N1.

Dodao je kako je “rak rana” institucije koju trenutno predvodi – ipak kadar. Nešto više od tri hiljade i tristo članova osoblja trenutno brine trenutno o više od hiljadu pacijenata.

Preko 400 uposlenika je otišlo sa KCUS-a u proteklih osam godina.

“Šest ljekara se vratilo u KCUS iz drugih ustanova. Ali, detektovali smo problem, u društvu nam fali visokodiferenciranog kadra. Nama se na 49 raspisanih pozicija javilo toliko ljekara da smo popunili samo 20 i nešto pozicija”, podsjetio je.

Za odjel patologije konkurs je u posljednje vrijeme tri puta bezuspješno raspisan. Histopatološki nalaz, zato se, ponekad čeka i do dva mjeseca.

S druge strane, za magnetnu rezonancu čeka skoro 9.000 ljudi.

“Ali sada svi tačno znaju kada je termin. Uveli smo proceduru da se izbije sve ono o čemu se pričalo – da postoje sveske sa terminima, da se štimaju, papirići koji su se gurali. Svako može da vidi kada je naručen”, naglasio je, rekavši da će se raditi na dodatnom unaprjeđenju cijelog sistema.

Istovremeno, već hronični problem je i nedostatak citostatika.

Pilav ističe da trenutno fali njih devet, a sve zbog problema s javnim nabavkama.

“To je nešto što mene boli. Ali mi jednostavno nismo registrovani i nemamo mogućnost da nabavljamo to. I profesionalni žalitelji nam strahovito otežavaju posao. Sad imamo problem da nam se firma koja je prošla na tenderu kao prva žali na drugoplasiranu”, istakao je.

Tu nije kraj problemima. Posebna priča su komplikacije vezane za transplantacije.

O ovoj temi, o stanju kojeg je zatekao od prethodne uprave, kao i o ostalim pitanjima važnim za pacijente, opširnije u videu koji će biti dostupan uskoro.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!