Pirić: Poručujem svima onima koji imaju oraha u džepovima da ih povade na vakat

Vijesti 01. feb 202218:12 > 19:13 1 komentar
N1

Elzina Pirić, trenutna predsjednica PDA danas je za N1 govorila o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Mirsadu Kukiću koji se povukao sa čela ove stranke i budućim planovima.

Na pitanje kakav je osjećaj biti jedina žena na čelu neke stranke u BiH, kazala je

“Tako je. Osjećam se počastvovano, osjećam se dovedena u situaciju u kojoj nije nimalo lako biti žena u politici u BiH, jer mi smo društvo koje nije blagonaklono prema ženama koje hoće i umiju da rade. Vrlo je lakše ne biti predsjednik političke partije u BiH”.

Kazala je da je za nju bilo neprijatno iznenađenje kada je riječ o Mirsadu Kukiću i američkim sankcijama.

Za mene je to bilo neprijatno iznenađenje, kao neko ko je učesnik u procesima u BiH proteklih 10-15 godina. Mislim da gospodin Kukić nije trebao se naći na ovoj listi, bar nekako je ružno da čovjeka koji je cijeli život dao za BiH stavite u grupu sa ljudima koji se smatraju razgraditeljima BiH. Šta je tu je, SAD i State Department su najveći prijatelji BiH i mi moramo nekada shvatiti i njihove reakcije, ali mogu vam reći da mi pripremamo pismo prema Američkoj ambasadi sa željom da nas prime jer smatramo da je prevelik utjecaj određenih ljudi“.

Kako to da patriota bude osuđen za trgovinu utjecajem?

Ja vas moram podsjetiti da je presuda za trgovinu utjecajem nepravosnažna. Sudske presude niti treba niti želimo komentarisati, gospodin Kukić je bio direktor rudnika prije 21 godinu. Izrečena mu je sankcija, on je uredno odslužio propisanu sankciiju i poslije toga je prošlo toliko vremena da je ta sanckija brisana po krivičnom procesu. Kada imate sistem kojem se suprostavljate i jasno i glasno govorite da nešto ne valja i ne treba da raditi, ljudi naprave procese protiv vas“, kazala je Pirić.

“Velika je razlika između respiratora i ovoga. Velika je razlika između neimanja diplome, pa imamo aferu Asim i druge, pa opet ništa. Zar nemate dojam da samo oni koji ne misle kao retrogradna vlast završe u aferama?”, dodala je ona.

“Svako ima pravo u ovoj zemlji da misli ono što želi, to je demokratsko pravo. Ja sam imala dojam da ćemo mi razgovarati o meni kao prvoj ženi i političkom subjektu kojeg prvi put predstavljate u svojoj emisiji”.

Pirić kaže da je najbolji komentar na potez Mirsada Kukića dao ambasador Eric Nelson.

“Najbolji komentar na potez gospodina Kukića dao je uvaženi ambasador Nelson sinoć na BHT gdje je pohvalio veliki napredak i državnički potez gospodina Kukića. To je poruka svim političarima u BiH, kada dospiju na listu trebaju odstupiti sa ove funkcije”.

Na pitanje da prokomentariše kako danas gleda na svoju izjavu upravo o Kukiću: “Tog dana je Mevla rodila Mirsada Kukića i nikada više”?, kazala je:

Isto kao i tada. Kada novinari žele da nešto nedobronamjerno nešto spinuje, on to vrlo lako napravi. Ja sam tu izjavu kazala još na najmanje šest predizbornih skupova prije toga i niko to nije objavio. Dan pred izbore i izbornu šutnju je bila prijeka potreba da se to uradi. Prije gospodina Kukića u rudarskom gradu Banovićima, nijedan jedini Bošnjak nije radio ni na jednoj odgovornoj poziciji. U Banovićima je nastavni kadar bio prvenstveno iz Crne Gore, prvi koji je diplomirao u Beogradu i vratio nama nadu iz Banovića da mi možemo biti na nekim pozicijama je doktor Kukić. Nešto što je izvučeno iz konteksta nije dobronamjerno nažalost“.

Ponovila je da su SAD najveći prijatelj BiH.

Ja sam vam već kazala da su SAD najveći prijatelj BiH, oni to godinama pokazuju naspram nas. Gospodin Komšić i Izetbegović su skloni svakakvim idejama i manipulacijama, 27 godina vladaju i imamo distribuciju prava u zemlji koja nije jednaka prema svakom pojedincu. Ima tu svega, ali o tom po tom. Gospodin Kukić će sam tražiti prijem kod američkog ambasadora i razgovarati na tu temu. Mi smo stranka koja je u zastupničkim tijelima na svim nivoima vlasti, tako da želimo jednak tretman kao sve političke stranke“.

Pirić je poručila da ona “nema oraha u džepovima”, ali da ima poruku za one koji imaju.

Ja nemam oraha u džepovima, ali poručujem svim onima koji imaju oraha u džepovima da ih povade na vakat jer TK i Vlada TK na čelu sa Kadrijom Hodžićem kreće u obračun sa sistemskom korupcijom i provjerom porijekla imovine izabranih zvaničnika“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare