Pitali smo građani BiH šta očekuju od evropskog puta i čega se najviše plaše (VIDEO)

Vijesti 21. mar 202418:01 5 komentara
N1

Od evropskog puta neki očekuju premalo, neki previše. Ono što je sigurno jeste da se najveći broj građana nada da će Bosna i Hercegovina što prije postati dio evropske porodice.

Kada bi bio održan referendum o ulasku BiH u EU više od 70% građana glasalo bi ZA. Pokazalo je to istraživanje Direkcije za evropske integracije. 16% građana je protiv puta u EU. Većina očekuje da EU put donose garanciju trajnog mira, političku stabilnost, a potom i veću slobodu kretanja ljudi, roba i kapitala.

Kada je riječ o razlozima protiv ulaska u EU građani se najviše plaše većih troškova života. Svaki četvrti građanin mišljenja je da je EU zainteresovana za pristupanje Bosne i Hercegovine zbog bh. prirodnih resursa.

Najveći broj građana koji se protivi EU putu živi na području entiteta Republika Srpska. Ipak podršku ulasku u EU iskazuje većina – 54% građana RS-a.

Građani od ulaska u EU očekuju reforme sudova i tužilaštava, produktivnu borbu protiv korupcije, smanjenje poreznih opterećenja, te reformu socijalnog sistema i javne uprave.

Najveći broj ljudi smatra da će BiH ući u EU u narednih deset godina, dok je 35% građana pesimistično i smatra da se to neće nikada desiti.

U videu pogledajte šta su nam rekli građani bh. gradova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare