Pitanje imovine BiH u Hrvatskoj: Na potezu je Vijeće ministara BiH

Vijesti 10. jun 202318:34 0 komentara

A kako će se političari iskazati po pitanju imovine u susjednoj Hrvatskoj, vidjet će se vrlo brzo na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske. Grupa intelektualaca pozvala je da se na dnevni red te sjednice stavi rasprava o imovini BiH, te entiteta, odnosno preduzeća u Hrvatskoj. Iz Foruma eksperata za bolju BiH kažu BiH je izvršila svoje obaveze, dok Hrvatska svojim propisima onemogućava stvarne vlasnike da uživaju svoja prava. Prošlog petka smo pitali Vijeće ministara za njihov stav, ali do danas nismo dobili odgovor.

Najveći slučaj imovine neke firme iz Bosne i Hercegovine koja se potražuje u Hrvatskoj je Luka Šibenik. Slučaj se našao na Sudu koji imovinu, prvostepeno nije vratio. Uložena je žalba na koju tri godine nema odgovora.

“Mi smo u Arhivu BIH, tamo su tri koleginice stalno radile, pronašli dokumentaciju iz 1906. godine kada je Austrougarski kapitalista napravio Luku i formirao Šipad, do današnjih dana, kompletnu dokumentaciju smo dostavili advokatici u Zagrebu. Međutim, spor pred redovnim Sudom u Šibeniku, već tri godine je u fazi mirovanja”, kaže Senad Rahimić, Agencija za privatizaciju FBiH.

I nije ovo jedini problem. Postoje problemi i u BiH. Npr. naš sagovornik navodi primjer odmarališta Valtera Perića u ljetovalištu Gradac i na ostrvu Ugljan.

“Ona je upisana na Elektroprivredu Valter Perić Sarajevo, pravni sljednik jeste Elektroprivreda BiH, međutim mi nemamo pravni sljed. Upis je bio u Sudu udruženog rada, Naš Sud u Sarajevu kaže da je arhiva Suda udruženog rada izmještena i da oni ne znaju gdje je”, dodaje Rahimić.

Dio imovine iz pasivnog podbilansa kojim upravlja Agencija za privatizaciju FBIH je vraćen firmama. Spiskovi skladišta, poslovnih prostora, ljetovališta, zemljišta je podug. I to ne samo u Hrvatskoj već i u drugim jugoslovenskim republikama, a prije svega u CG i Srbiji. Slična situacija je i u Republici Srpskoj gdje podbilansom upravlja IRB:

“Kontinuirano se preduzimaju odgovarajuće aktivnosti na prikupljanju relevantne dokumentacije. Pokrenuto je više sudskih upravnih i drugih postupaka pred nadležnim organima drugih država, prije svega u Republici Hrvatskoj, koji dugo traju i čije se okončanje očekuje u narednom periodu. Sve navedeno se poduzima kako bi se stvorile pretpostavke za prodaju ili u zakup nekretnina”, kažu iz IRB RS.

Situaciju je usložnila činjenica da je hrvatski Sabor usvojio Zakon o upravljanju državnom imovinom koji omogućava da se imovina bivših jugoslovenskih republika da pod koncesiju na 30 godina. Zakon trenutno čeka na ocjenu ustavnosti.

“Ja mislim da Vijeće ministara sa bosanske strane treba da potencira tu problematiku, imovina BiH, čije je god vlasništvo”, kaže Rahimić.

Istog stava su i stručnjaci iz udruženja Eksperata za bolju BiH, koji traže da se na zajedničku sjednicu Savjeta ministara i Vlade Hrvatske, koja bi se trebala održati ovog mjeseca stavi i to pitanje.

Eksperta za bolju BiH: “Bosna i Hercegovina je praktično u cjelosti izvršila ovu svoju obavezu prema vlasnicima iz Republike Hrvatske. RH, ne samo što nije izvršila tu obavezu, nego je brojnim svojim propisima, suprotivno preuzetim obavezema, onemogućila stvarnim i pravnim vlasnicima da uživaju svoja prava.”

Zanimljivo je da je IRB RS posljednju prodaju iz pasivnog podbilansa ostvario u Federaciji BiH. Vlasništvo Banjalučke pivare, prodato je u samom centru Sarajeva, na Skenderiji prošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!