Pivić: Lokalni izbori u BiH bit će održani po aktuelnom zakonu, važno je ići ka depolitizaciji biračkih odbora

Vijesti 16. maj 202417:47 > 19:50 0 komentara

Ima li izlaza iz krize u kojoj se našla državna koalicija, koliko toj krizi doprinosi SDA stalnim pritiscima na stranke Trojke, kako ocjenjuje prvih šest mjeseci rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čijem je čelu, je li borba protiv korupcije samo deklarativna ili suštinska, mogu li se umiriti pobunjene struje u SDA – o ovim pitanjima u Danu uživo govorio je premijer ZDK Nezir Pivić.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer je pred Vijećem sigurnosti UN-a ukazao na političke probleme u BiH, ali je govorio i o ekonomskim i demografskim problemima. Premijer ZDK Nezir Pivić smatra da domaći lideri moraju pokazati više dobre volje u rješavanju svih problema unutar države.

“Nažalost, vlast na državnom nivou, ali i na entiteskim nivoima se bavi određenim pričama i najavama koje kasnije budu pobijene, odnosno sami pobiju svoje najave. Mi evo na nižim nivoima faktički rješavamo nekako životna pitanja jer je pred nama mnogih tih tačaka koje se na jedan direktniji način tiču života građana. Na neki način sam se i odvojio od te nekakve politike i nisam u mogućnosti, pravo da kažem, ni upratiti sve te stavove i prepucavanja koji se iz dana u dan mijenjaju. Kao što vidite, jedan dan kažu da će nastupiti na izborima, drugi dan žele da blokiraju izbore, ali mislim da tu izlaza nema i da se jednostavno mora poštovati odluka visokog predstavnika i svi oni koji žele da učestvuju na izborima, morat će isključivo učestvovati po zakonu koji je aktuelan, po onom kako je raspisala Centralna izborna komisija i po tom zakonu će se sigurno i provesti izbori u svim lokalnim zajednicama u BiH”, kaže Pivić.

Komentirajući sjednicu Generalne skupštine UN-a na kojoj će se razmatrati prijedlog Rezolucije o Srebrenici, Pivić kaže da sumnja kako će nakon tog 23. maja, kada je zakazana sjednica, u BiH biti situacija biti drugačija, kako to najavljuje predsjednik RS Milorad Dodik.

“Ne vjerujem da će se išta promijeniti. To su određenje prijetnje, najave i pokušaji ucjena da se ustvari ne desi usvajanje rezolucije. Međutim, evidentno je da će se rezolucija sigurno usvojiti i mislim da i politički predstavnici koji predstavljaju određeni narod time samo štete svom narodu, jer bi zaista trebali da prihvate da je to jedan civilizacijski čin da se osudi ono što je već presuđeno pravosnažnim presudama Međunarodnog suda i smatram da su takvi pokušaji zaista vraćanje u prošlost i ne mislim da čine dobro, prije svega onima koje predstavljaju. Smatrao sam da će ti predstavnici skupiti određene snage i hrabrosti i suočiti se s istinom, a istina je da se genocid desio, da je to presuđena stvar i da trebamo ići dalje i pružiti barem minimum satisfakcije za sve žrtve genocida u BiH”, mišljenja je Pivić.

Optimističan je i kada su u pitanju lokalni izbori koji će biti održani u skladu sa tehničkim izmjenama izbornog zakona.

“Sigurno da ovaj zakonski okvir stvara određene pretpostavke da bude manje izbornih prevara i mislim da je ovo jedan dobar put. Da li će on u potpunosti biti dovoljan da se u potpunosti otklone sve eventualne izborne krađe, to ćemo vidjeti. Ali dobra je stvar da se išlo ka tome da se radi ka depolitizaciji samih biračkih odbora, da je CIK preuzeo jednu značajniju ulogu kada govorimo o biračkim odborima jer su oni direktni organo koji ustvari vrši provedbu na terenu samog izbornog procesa, da su oni prvi ti koji broje, registruju same glasove i u najvećoj prilici da vrše određene malverzacije. Iz toga razloga je važno da se ide ka određenoj depolitizaciji samih biračkih odbora. S druge strane, da se prizna jednostavno da političke stranke koje učestvuju na izborima ne mogu imati jednaku snagu i zastupljenost u samim biračkim odborima kao neke velike političke partije i one partije koje su isključivo, pokazalo se, u prošlosti osnovane samo da bi se dobile određene pozicije u biračkim odborima”, poručuje.

Kaže da je to značajan iskorak kako bi se spriječila i eventualna trgovina mjestima u biračkim odborima.

Pivić Dodaje da svi politički akteri trebaju podržati pravedniji proces provedbe samog izbornog procesa kako bi se u konačnici došlo do toga da izborna volja građana bude ispoštovana i implementirana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!