Pjer Žalica: Nikad u životu nisam imao ovu vrstu pritiska

Kultura 16. aug 202221:55 > 21:59 2 komentara
N1

Film “Praznik rada” reditelja Pjera Žalice zatvorit će ovogodišnje, 28. po redu izdanje Sarajevo film festivala.

“Najteži dan SFF-a je onaj dan nakon festivala, nadam se da će naše zatvaranje to barem malo promijeniti”, govori u razgovoru za N1 proslavljeni bh. režiser, dok dodaje kako nikada u životu nije osjetio ovakvu vrstu pritiska – naročito kada ga brojni zainteresovani upitaju za karte.

“Čini mi se da ih nema”, odgovorio nam je kratko pred sarajevskih šest projekcija (eventualno i sedam) i jednu mostarsku.

Trema mu, pojasnio je, raste proporcionalno sa potražnjom karata, pa ponavlja kako se ne može sjetiti posljednjeg puta kada je bio ovako uzbuđen, sretan i ponosan.

Film “Praznik rada” je, pojašnjava nam, tragedija koja pokušava da bude komedija.

Osvrnuo se i na recenziju novinarke Vildane Selimbegović koja navodi kako se ne radi o ratnom filmu – više o onom koji prikazuje sa kojim nas sve posljedicama on ostavio.

“Mislio sam da mi je sa filmom “Kod amidže Idriza” bio kraj sa takvim filmovima. Međutim, shvatio sam da bi od ovoga bilo neodgovorno okrenuti glavu, priča je gotovo na bizaran način ipak optimistična. Nadam se da ćete poslije gledanja filma imati osjećanje potrebe da zagrlite prvu osobu pored vas”, poručio nam je Žalica.

Film otvara pitanja suočavanja sa prošlošću, a nakon prikazivanja na SFF-u trebalo bi se krenuti sa njegovom distribucijom.

Žalica u razgovoru za N1 zaključuje kako je tematiziranje ovakvih pitanja u filmu važno upravo zbog činjenice da je moć umjetnosti neograničena, ali i to da zemlja, region i Evropa mogu živjeti festivalsku atmosferu svaki dan u godini, bez obzira koliko se to nemogućim činilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare