Pjer Žalica: Pravilo koje imam za glumce uspio je prekršiti samo jedan od njih

Kultura 03. dec 202322:02 0 komentara
N1

Pjer Žalica je reditelj, scenarista i producent koji potpisuje neke od najboljih bosanskohercegovačkih filmova poput "Gori vata", "Kod amidže Idriza", "Savršeni Krug". Upravo o njihovom nastanku, ideji i cijelom procesu koji je skriven od oka publike govorio je za podcast Jedan sat na N1.

Za razliku od publike – Žalica ističe kako sa mukom gleda svoje filmove, konstantno razmišljajući o onome što bi naknadno promijenio. Ipak, priznaje da svojim najboljim filmom smatra ostvarenje ‘Kod amidže Idriza’.

“To je jedini film koji je stoposto bosanskohercegovački! Digli smo i kredit, pa vraćali”, prisjetio se Žalica, osvrnuviši se nakon toga i na fantastičan scenarij po kojem je film nastajao.

Tada je, kaže Žalica, prvi put osjetio šta znači imati fantastičnog pisca, a do njega je scenarij stigao igrom sudbine. Napisao ga je Namik Kabil.

“Bio je vrlo delikatan materijal. Osjetiš ga kada ga čitaš, ali kada trebaš početi donositi odluke o tome ko šta radi… Mustafa Nadarević je bio prestravljen”, prisjetio se Žalica kroz smijeh.

A upravo je legendarni Nadarević, koji je u spomenutom ostvarenju igrao glavnu ulogu, uspio prekršiti pravilo koje Žalica na setu nameće glumcima.

“Na snimanju ne smije vladati anarhija. Ja nemam puno pravila, imam ih dva ili tri. Prvo pravilo je da nema alkohola na setu, niko ne može piti, ali Mujo je malo pio. Pravio sam se da ne znam, ali svi smo to znali. Pravilo je i da nema svađe. Ako se neko posvađa – idete obojica! I također, niko ne daje indikacije glumcima osim mene. Ne može im tonac reći da pričaju malo glasnije, nego mora to prvo meni reći”, pojasnio je Žalica.

Bilo je riječi i o budućim projektima, ali i o detaljima i borbama iz privatnog života.

O svemu opširnije u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!