Pješaci moraju biti oprezni pri svakom koraku: Trotoari u Sarajevu još nisu očišćeni

Vijesti 20. jan 202417:29 2 komentara

Zastoji i problemi na saobraćajnicama zbog intenzivnog padanja snijega sinoć su zabilježeni i u BiH na brojnim putnim pravcima. Snijeg je prestao padati, a zimske službe su očistile glavne saobraćajnice. Da li ih je iznenadio snijeg u januaru?!

Većini vozača dan je počeo čiščenjem automobila na kojem je preko 15 centimetara snijega. U padinskim sarajevskim naseljima ugaženi snijeg na ulicama. Pješaci moraju biti oprezni pri svakom koraku.

”Nisam zadovoljan kao građanin ovog naselja i ovog grada… kako se održavaju ceste. Samo se dio urbanog dijela grada centar grada čisti, a padinski dijelovi se čiste neadekvatno’‘, rekao nam je jedan građanin.

”Da li je prošla ovdje grtalica? Jutros u 6 sati, a nama ovdje gore nikada ne prođe. Ja znam da im smetaju ovi automobili što su parkirani ovako, ali nije zadovoljavajuće’‘, još je jedno od mišljenja.

Grtalica preduzeća RAD na drugoj lokaciji. Ulica Alije Miladina u naselju Hrid. Sada su im, kažu, prioritet upravo padinska naselja.

”Jučer dok je snijeg padao vršilo se čišćenje saobraćajnica prvog i dijela drugog prioriteta. To su linije gdje funkcioniše glavni gradski saobraćaj. To su glavne saobraćajnice. Obzirom na intenzitet padanja morali smo vršiti i popravke onoga već ranije očišćenog”, navodi Mirza Ramić, portparol KJKP “Rad”.

Glavna saobraćajnica danas u potpunosti očišćena. Trotoari pak nisu.

”Uvijek je ovako. Tek kada prestane padati može se pristupiti. Nije sad veliki snijeg pa sad da kažemo… očistit će se ima vremena još danas”.

”Jel Vi ovo vidite? Kako ću biti zadovoljna. Uvijek ih iznenadi”, kaže nam jedan građanin.

Dok čekaju da se trotoari očiste, kao i ulice trećeg prioriteta, neki građani na sve imaju samo ironičan komentar:

”Gdje će u januaru snijeg pasti?! Očekivana situacija, ali evo kažem za tri mjeseca ga neće biti pa se samo treba strpiti, zato sam zadovoljan situacijom”.

Iz BIHAMK-a savjetuju na opreznu vožnju

No, ponekad je i do samih građana. Automobili su nerijetko nepropisno parkirani, a to otežava čišćenje snijega. Probleme čak prave i oni koji čiste ispred svoje kuće.

”Evo vidite svijet iz svoje avlije čisti pa baci na put, kako je to fino nije nikako to dobro”, navodi jedan građanin.

Sinoć je bilo kritično na brojnim putnim pravcima jer je snijeg intenzivno padao. Iz BIHAMK-a savjetuju na opreznu vožnju, kao i na korištenje zimske opreme.

”Moglo bi doći do topljenja snijega pa bi u noćnim satima moglo da zaledi. U narednim danima bit će niske temperature i do -11. Mi ćemo obavljati svoje zadatke i posipati saobraćajnice. Apelujemo da građani ne izbacuju snijeg iz avlija, sa vozila na saobraćajnicu’‘, rekao nam je Mirza Ramić, portparol KJKP “Rad”.

Biometerolozi kažu da će prestanak padavina i stabilizacija vremenskih prilika djelovati pozitivno na većinu populacije. Mnogi građani uživat će u snježnoj idili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare