Plač bolesnih beba sve češči: Respiratorni virus napada mališane

Vijesti 10. jan 202320:26 > 20:54 1 komentar
N1

Hladno i promjenljivo vrijeme loše utiče na imunitet bh. stanovništva. Ambulante pune pacijenata, u zraku brojni virusi - a nismo se riješili ni korone. Tu su i novi sojevi.

Kapaciteti Odjeljenja za Pedijatriju Opće bolnice popunjeni 90%. Plač bolesnih beba sve češći. Respiratorni virus napada mališane.

“Mi imamo u odnosu na ljeto povećan 100% priliv pacijenata. To su pacijenti pedijatrijskog uzrasta naročito predškolsko doba do dvije godine djeca starosti u većini. To su respiratorne infekcije gornjih i donjih disajnih puteva. Kod djece do dvije godine to su bronhiolitisi, najčešće je respiratorni sincitial virus je uzročnik”, pojasnila je pedijatrica Tatjana Jovičić.

Kako prepoznati simptome respiratornog sincicijalnog virusa i kada reagovati

Simptomi ovog virusa slični su simptomima gripe, uključujući groznicu, kašalj, curenje iz nosa i bol u grlu. Nisu na udaru samo najmlađi. Mnoštvo virusa u ovom periodu prijeti stanovništvu.

“Imamo još uvijek COVID, danas smo imali nekoliko slučajeva, imamo virus prehlade, imamo viruse gripe koji su u opticaju. Krajem ovog mjeseca očekuje se pik što se tiče virusa gripe i tu bi se mogla usložiti situacija”, upozorio je epidemiolog Ednan Drljević.

Da se situacija ne bi usložila potrebna je vakcinacija protiv gripe. Ona je već godinama standardno na niskom nivou: ispod 10%. Evropski standard je preko 30%, dok je u Australiji 78% vakcinisanih protiv gripe.

“Brže će se širiti nego u zemljama gdje je to bolje provedeno. Mala je procijepljenost i veliki broj vakcina koje se i nabave ne uspiju se raspodijeliti, dok u zemljama Zapadne Evrope sve što se nabavi – dostavi se pacijentima”, dodao je Drljević.

Nabavka cjepiva za omikron varijantu korona virusa sutra će biti realizirana. Koliko je to važno, ističu iz ministarstva zdravstva, govori i podatak da je trenutno 80% hospitaliziranih nevakcinisano.

Opširnije u priči Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare