Platzer predao dužnost Wesselyu i poručio: U BiH Vam nikada neće biti dosadno

Vijesti 20. jan 202212:22 3 komentara
N1

Generalmajor Alexander Platzer predao je komandovanje nad EUFOR-om generalmajoru Antonu Wesselyu. Ceremoniji su prisustvovali generalpukovnik Brice Houdet i šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

Dosadašnji komandant Platzer na ovoj poziciji bio je godinu dana, a nadgledao je zadatke EUFOR-a u realizaciji Master plana za municiju, te osigurao deset miliona pomoći Deminerskom bataljonu O.S. BiH. Osvrčući se na poslednju godinu Platzer je rekao da ga je u BiH dočekao topal prijem i ljudi koji zaslužuju svjetlu budućnost.

“EUFOR je prisutan širom zemlje i dobro pripremljen da, ako to bude neophodno, dovede i svoj sastav uključujući i svoje rezervne snage iz drugih zemalja”, rekao je on.

Novokomandujući Wessely je bio direktor obuke u Ministarstvu odbrane Austrije i šef kabineta ministra odbrane ove zemlje. Generalmajor Anton Wessely novi je komandant EUFOR-a. 2016. god dobio je priznanje za “Vojne zasluge” SAD-a.

N1

“Evropska zastava izražava ideale slobode, mira, solidarnosti i jedinstva naroda i ne postoji bolji cilj od toga da zajedničkim radom ove ideale realizujemo i u BiH poručio je imenovani komandat  EUFOR-a.

Zanimljiva je poruka koju je tokom primopredaje dužnosti dosadašnji komandant Platzer rekao da je glavni cilj mir, te je novom komandantu poručio: “Ovdje Vam nikada neće biti dosadno.”

General Brice Houdet je na pitanje o stalnoj napetosti i zapaljivoj retorici, te o cinjenici da se u javnom diskursu rat sve češće označava kao realna opcija rekao da je to politička retorika, a ne sigurnosna dodavši da je tokom rata bio u BiH i da međunarodna zajednica neće dozvoliti da budu napravljene iste greške.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare