Plenković na otvaranju konzulata u Orašju: Ovo je još jedna poruka brige

Vijesti 06. jul 202317:17 0 komentara
Fena

U Orašju je otvoren Konzulat Republike Hrvatske, koji će koristiti 15 općina i gradova u ovom dijelu države. Svečanom otvaranju prisustvovao je premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, te predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto. Na otvaranju bio je prisutan i veliki broj bh. i hrvatskih zvaničnika, između ostalih predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, i NIP-a Elmedin Konaković, kao i brojni drugi.

Prilikom otvaranja rečeno je kako su građani Orašja dugo priželjkivali otvaranje konzulata, iz dva razloga: Da mogu izvaditi putovnicu svakoga dana, i da ne moraju ići na glasanje u Tuzlu

“Ovim šaljemo važnu političku poruku koju pridajemo BiH i ovom kraju, Posavini i time signalizirano skrb države Hrvatske. Hrvatska je tu prijatelj, susjed i podrška na putu BiH ka EU. Želi doprinijeti stabilnosti i cjelovitosti BiH. Četiri milijarde trgovinske razmjene u prošloj godini pokazuju koliko smo jedni drugima važni”, naveo je ovo danas premijer susjedne zemlje Andrej Plenković.

Borjana Krišto se zahvalila Hrvatskoj na pomoći, te naglasila da će se nastaviti učvršćivanje odnosa.

Prilikom susreta ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, istakao je važnost konzulata u razvoju daljih odnosa. Naglasio je da je Hrvatska drugi najveći partner u spoljnotrgovinskoj razmjeni, te da se nada i u budućnosti izgradnji i njegovanju dobrosudsjedskih odnosa.

Otvaranjem šestog konzulata RH u BiH, pored Veleposlanstva u Sarajevu, pokazuje da Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem aktivno radi na ojačavanju veza s hrvatskim narodom u BiH, saglasni su mnogi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!