Plenković o otvaranju pregovora BiH sa EU: Sada taj Kairosov čuperak treba čvrsto uzeti i ne dati mu da pobjegne

Vijesti 21. mar 202422:10 1 komentar
N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se javnosti nakon što je Evropsko vijeć dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora BiH sa EU. Kazao je da današnji konsenzus nije bio jednostavan.

“Kada smo BiH dali status kandidata tada smo snažno podržali sve napore koji su omogućili ispunjavanje svih kriterija za sticanje tog statusa. Posebno podupirući rad Vijeća ministara na čelu s predsjedateljicom Borjanom Krišto, kojoj iskreno čestitatm, kao i svima u Vijeću ministara, Parlamentu BiH, na poduzetim reformama, osobito nakon odluke Evropskog vijeća u prosincu. Današnji konsenzus nije bio jednostavan. Vi koji pratite vanjsku politiku svjesni ste bili rasprave jučerasnje u Nizozemskom parlamentu, gdje je specifična situacija jer se njegov sastav promijenio, a Rutte više nema većinu i niz zastupnika bilo je protiv da on danas glasa potvrdno. Međutim, uz dobru argumentaciju, a bili smo u stalnoj komunikaciji, on je čak danas imao i glasanje o tome, od 150 zastupnika 72 je bilo protiv donošenja ove odluke, što samo pokazuje koliko je bila zahtjevna ova operacija”, rekao je Plenković.

Naveo je kako je “uvrštena i referenca da BiH ispuni sve one korake koji su preostali iz onih 8 uvjeta, plus jedna točka iz 2022.”

“No Vijeće ministara na svemu tome radi i ono što ćemo sada sigurno vidjeti je jedan novi entuzijazam svih ključnih aktera u BiH, čvrsto stavljanje sidra na evropski put BiH, njenu boljuj stabilnost i funkcionalnost. A meni je posebno drago da su se sve ove odluke donosile kada su politički predstavnici Hrvata bili na istaknutim dužnostima u BiH, a kada smo ih mi kao vlada snažno poduprli i omogućili da se stvori ovaj konsenzus. Ovo je danas veliki dan za BiH, za sva tri konstitutivna naroda. Posebna je poruka podrške svima, naročito Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu. Ovo je jedna od ljepših vijesti koju smo mogli imati za zaokruživanje naših međunarodnih aktivnosti na kraju drugog mandata. Ovo je bio jedan veliki dugogodišnji napor najprije uopce emancipirati temu BiH na dnevni red EU. Potom emanciprati pitanje Hrvata kao konstitutivnog naroda. I treće osigurati da se svi ovi bitni institucionalni koraci i važne teške, zahtjevne političke odluke donesu. U tome smo uspjeli. Mislim da se Hrvatsku vladu percipira kao prijateljsku, dobronamjernu i dobrosusjedsku, koja želi iskreno pomoći svim našim svim našim prijateljima u BiH i učvrstiti taj evropski smjer. Iz našega kuta gledanja to je bilo najbitnije”, kazao je premijer RH.

Istakao je kako je ovo povijesni dan.

“Koalicija koja postoji nakon Općih izbora napravila je sjajne napore. Borjana Krišto kao predsjedavajuća Vijeća ministara čini mi se da je održala nekih 45 sjednica vlade, što za standarde uobičajenog načina rada u BiH predstavlja nevjerojatan uspjeh. A tu je onda uspjeh i u sadržajnom smislu. Ostalo je još par važnih političkih odluka, prije svega Zakon o sudovima, novi zakon o državnom sudbenom vijeću. Naravno, ključno je pitanje Izbornoga zakona, ustavne reforme i to ostaje obuhvaćeno sa svim relevantnim koracima koji su bitni, a njih smo itekako napisali u zaključcima iz 2022. Ovo predstavlja poticaj, prije svega koaliciji i svim narodima u BiH da se dogovore oko temeljnog pitanja, a to je da se riješi to pitanje ravnopravnosti izbora hrvatskih političkih predstavnika u predsjedništvu BiH na način da Hrvate zastupaju legitimni predstavnici. Sve se to treba riješiti na konstruktivan način i mislim da smo našom metodologijom polučili konkretne rezultate koji su dobri za sve. Proces je zahtjevan, svakome je, i nama je bio. No, ovaj će proces biti itekako zahtjevan jer zahtjeva konsenzus. Izborni se zakon može promijeniti uz, recimo to tako, malo manje zahtjevne procedure. Ali što se tiče ustavnih promjena tu treba ostvariti konsenzus. Zato treba nastaviti ove razgovore i ideje koje smo mi čuli kada smo boravili zadnji put u Sarajevu. To je po meni bio itekako dobar temelj da se postigne dogovor”, dodao je.

Poručio je kako je ovakva odluka da cijela zemlja krene u pristupni proces prema članstvu u EU ključna za opstank, funkcionalnost, reformske napore za BiH.

“Ovo predstavlja strateški korak, nije samo tehničko pitanje. Ovo je velika geopolitička, strateška poruka Evropske unije svim narodima, liderima, institucijama, političkim strankama. Šansa za otvaranje ovih vrata je za stabilnost BiH. U konačnici, ono najbitnije bolji socio-ekonomski standard naših susjeda tu. Sada taj Kairosov čuperak treba čvrsto uzeti, ne dati mu da pobjegne. Neka taj val kojeg smo danas ovdje pokrenuli unaprijedi život svih naših prijatelja u BiH”, poručio je Plenković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare