Plenković ponudio pomoć: “Samo čekamo specifikaciju zahtjeva sa strane BiH”

Vijesti 04. okt 202413:57 0 komentara
N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je sućut porodicama stradalih u poplavama koje su pogodile pojedine dijelove Bosne i Hercegovine. Najgore stanje je na sjeveru Hercegovine, tačnije na području Jablanice, gdje je, prema posljednjim informacijama, 14 ljudi izgubilo živote.

Kako je ranije danas istaknula predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, Andrej Plenković i Vladi RH, još jutros su ponudili svoju pomoć. Ovu informaciju potvrdio je i sam premijer Hrvatske.

“Kratko sam se čuo sa gospođom Krišto. Mi smo već na razini svih resora koji su tu indicirani, ponudili pomoć Bosni i Hercegovini. Ovo su velike katastrofe. Ima, koliko sam čuo, i žrtava. Uputili smo sućut i spremili smo pomoć i Crveni križ, i Hrvatske vode, i Vatrogasi, Hrvatska vojska, policija, ko god bude mogao dat ćemo potporu. Samo čekamo specifikaciju zahtjeva sa strane Bosni i Hercegovine. Žao nam je da se to ovako dogodilo, ovako naglo i tako, velike štete i ljudske žrtve”, poručio je Plenković.

Podsjećamo, sinoć je oko 3 sata iza ponoći došlo do velikog olujnog nevremena praćenog kišom na području općina Mostar, Konjic i Jablanica. Situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je kritična, naročito u sjevernom dijelu tog kantona.

Sve vijesti u vezi poplava pratite UŽIVO

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!