Počela je nova školska godina u većem dijelu BiH: Prvačići uzbuđeno pohrlili u školske klupe

Vijesti 02. sep 202420:38 0 komentara

Počela je nova školska godina u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Danas su đaci iz sedam kantona Federacije BiH, u Republici Srpskoj i Brčko distriktu sjeli u školske klupe.

Za hiljade mališana širom zemlje, danas je poseban dan – prvi dan škole. Početak novog poglavlja punog uzbuđenja, radoznalosti, ali i malo treme i strepnje. Uz prigodan doček u školi, prvačići su sjeli u klupe.

“Odlično se osjećam (Očekuješ li nove prijatelje?) Da, jako očekujem. (Da li se raduješ?) Da, jako, jako”; “Jako mi se sviđa u ovoj školi. Imam da kažem da ću upoznati nove učiteljice i drugare iz škole i da više ne idem u vrtić”; “Odlično. (Šta očekuješ?) Očekujem kao neka pitanja. (A da upoznaš nove prijatelje?) Ima već nekih poznatih, ali ću upoznati puno”, neke su od izjava prvačića.

Oko 4300 prvačića upisano je u 2024/2025 školsku godinu u Kantonu Sarajevo. A da bi im iskustvo prvog susreta sa učionicom bilo nezaboravno, pobrinule su se učiteljice i učitelji. Cilj im je kažu da se učenici osjećaju sigurno i dobrodošlo.

Mersiha Husilović, magistar razredne nastave:

“Da bi period njihove socijalizacije, adaptacije bio uspješan jako je važno da se ostvari dobra komunikacija na relaciji učenik, roditelj i nastavnik i da partnerstvo i saradnja između roditelja i škole uvijek bude na zavidnom nivou.”

Sanjin Bezdrob, direktor OŠ “Osman Nuri-Hadžić”:

“Uvijek se trudimo da idemo u korist djeteta, na kraju krajeva, nama su djeca najvažnija, ne roditelji i niko. Zna se da su oni tu i da smo mi tu zbog njih i tako ćemo se i postavljati i tako će i biti.”

Prvi dan škole poseban je kako za djecu, tako i za roditelje. Ponosni, ali i sa blagom strepnjom, ispraćaju svoje mališane na njihov obrazovni put.

“Danas bi trebali da dobijemo udžbenike, školski pribor, znamo da su cijene, inflacija je uzela maha, ali evo prilagođavamo se svemu. Ipak, opremiti dijete i nije toliko veliki trošak”; “Pa definitivno je to jedna nova izazovna faza u životu što njenom, što mom, tako da nema neke drastične pripreme. Dijete će dobiti udžbenike, na nama je da kupimo te sveske, pernice, tako da ne očekujem neke prevelike troškove”, komentari su roditelja.

Za prvačiće ovo je početak jednog uzbudljivog putovanja i po izreci najljepšeg životnog doba, a za roditelje trenutak ponosa i nade. Pred svima je mnogo novih izazova, a prije svega novih prijateljstava, znanja i uspomena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!