Počela reekshumacija 85 žrtava genocida u Srebrenici: “Najbolniji dio procesa”

Vijesti 12. jul 202210:36 > 10:37 0 komentara
N1

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari počela je reekshumacija posmrtnih ostataka žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine. Ovo je 15. reekshumacija žrtava genocida. Nekompletnim tijelima dodaju se naknadno pronađeni posmrtni ostaci. Ove godine bit će otvoreno 85 mezara.

Član Instituta za nestale Bosne i Hercegovine Sadik Selimović kazao je za N1 kako će ovaj proces trajati sedam dana.

“Ovo je jedan od najbolnijih procesa u ovom proces koji pokazuje i dokazuje koliko ja razmjera i kako je urađen zločin nad mrtvim ljudima Srebrenice. Pobacani su u masovne grobnice pa su ih ponovo razvozili na više lokacija. Imamo slučajeva gdje po drugi put vršimo reekshumaciju, dodajemo kosti. U 95 posto slučajeva i dalje se radi o tijelima koja nisu kompletna. Sve je teže i teže pronaći masovne ili pojedinačne grobnice”, rekao je Selimović za N1.

Očekuju da neka tijela neće nikada ni pronaći poput onih muškaraca koji su streljani pored puta Foča-Miljevina, a potom gurnuti nit provaliju u rijeku Bistricu. S druge strane, u mrtvačnici imaju posmrtni ostaci više žrtava koje nema ko identifikovati.

“Ovdje se vodi rat svim i svačim ne oružani, obavještajne službe iz Srbije oru po zemlji to niko ne vidi”, poručio je Selimović.

Upozoravamo da je snimak uznemirujući.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!