Počela rekonstrukcija “Gospođicine kuće”: Nacionalni spomenik uskoro u novom ruhu (FOTO)

Vijesti 21. feb 202411:54 0 komentara
F.Z./N1

U Sarajevu je počela rekonstrukcija "Gospođicine kuće". O ovome je pisala i gradonačelnica glavnog grada Benjamina Karić.

Karić je na društvenim mrežama napisala:

“Za ljepše lice našeg grada”.

Inače, historijska građevina „Gospođicina kuća” jedan je od rijetkih objekata bosanskohercegovačke arhitekture austrougarskog perioda sa zidnim slikama izvedenim u zgrafito tehnici.

Pored toga, ovaj stambeni objekat je i jedan od malobrojnih primjera stambene arhitekture na prijelazu između stambene vile i palate u malom.

Nastala je u vrijeme Građevinskog reda iz 1893. godine koji je na lijevoj obali Miljacke, između mostova Ćumurija i Skenderija, dozvoljavao isključivo gradnju jednospratnih stambenih objekata sa baštama okrenutim prema rijeci.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Od 1905. godine građevina je bila u vlasništvu firme “ddo Sarajevo”, a 1935. je kupuje Ilija Cvijanović iz Sarajeva. Nacionalizirana je 1962. godine, ali su nasljednicima vlasnika ostavljeni spratni i potkrovni stan.

Za trajanja opsade Sarajeva (1992-1995) objekat je znatno oštećen.

Tokom 2002. godine izvršena je nadogradnja susjednog objekta na zapadnoj strani, građenog tokom istog historijskog perioda, u kojem se danas nalazi Grčka ambasada.

Historijska građevina „Gospođicina kuća” je 2011. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, piše Sarajevo Navigator.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!