Počelo suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca

Vijesti 07. feb 202310:26 0 komentara
F.Z./N1

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu danas je (7. februar) počelo suđenje trojici optuženih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Sva trojica optuženih Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković su se pojavila u sudnici, a oni se terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje u 4:20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila – golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Sudija na današnjem ročištu bio je Igor Todorovac.

Šehović je preminuo na mjestu pucnjave doke je Vujinović nešto kasnije podlegao povredama nakon tog tragičnog događaja.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Kako je najavljeno, suđenja u tom predmetu bit će održavana svake sedmice i to jedne sedmice ponedjeljkom, a druge utorkom.

Tužilaštvo KS je, nakon četverogodišnje kompleksne istrage u ovom predmetu, podiglo optužnicu koja je potvrđena krajem prošle godine.

Važno je istaći i to da je Tužilaštvo KS podiglo optužnicu u ovom predemtu protiv Marinkovića, Macana i Trifkovića 7. decembra 2022. godine, a oni su se sva trojica 10. januara ove godine izajsnili da nisu krivi pred sudom u Sarajevu.

Optuženi za ubistvo sarajevskih policajaca izjasnili su se da nisu krivi

Poslije četiri godine istrage, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu nakon što je preduzeto više od 2.500 radnji dokumentovanja i dokazivanja optužbi.

Kompleksna istraga Tužilaštva KS provedena je u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i istražiocima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Među dokazima su, između ostalog, dijelovi puškomitraljeza s 20 čahura iz koga su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama, na području bh. entiteta Republika Srpska.

Saslušano je oko 500 osoba, urađena su vještačenja, te ostvarena saradnja sa EUROPOL-om i INTERPOL-om.

Neki dokazi su potkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom, koje je pribavilo Tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, odnosno od pravosudnih organa SAD-a i Francuske, saopštilo je ranije Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!