“Početak kraja političke karijere Milorada Dodika?”

Vijesti 22. aug 202419:20 0 komentara

"Doviđenja BiH, dobrodošao RS-Egzit" (Goodbye BiH, welcome RS-exit), poručio je Milorad Dodik na sjednici NSRS-a u oktobru 2020. godine, a nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine van snage stavio odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS. Kazao da se radi o početku kraja.

Prijetio je Dodik godinama, prenosom nadležnosti i referendumima, za konačan cilj, ujedinjenje sa Srbijom što je čak i nacrtao novinarima Deutsche Wellea, kada su ga upitali kako vidi sudbinu ovog dijela Balkana. Posljednjih mjeseci priča o otcjepljenju bila je uokvirana kroz navode o mirnom razdruživanja. Povodi različiti, državna imovina, odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, usvajanje rezolucije o genocidu.

Niti je RS unijela u BiH svoj teritorij, niti se može razdružiti, bio je odgovor međunarodne zajednice, koju je predsjednik RS-a nastavio vrijeđati, posebno američkog ambasadora za kojeg je ustvrdio da ne predstavlja zvaničnu politiku Sjedinjenih Država. Uvrede su utihnile dolakom direktora CIA-e u BiH. Uslijedilo je tek nekoliko rečenica na Dodikovoj X platformi kako nikada nije podržavao secesiju, a njegov savjetnik Radovan Kovačević i danas je kazao “bila je to borba za Dejtonski sporazum, secesija nikada nije bila na dnevnom redu.”

Na X platformi oglasio se i bliski politički partner, Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a i Ujedinjene Srpske. Naveo da je “političko Sarajevo lagalo o temama posjete, da se govorilo općenito o stabilizaciji odnosa”. Demantiraće ga pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička i sigurnosna pitanja, Boris Rouge, koji je također imao mini regionalnu turneju, sastavši se u Beogradu i sa Aleksandrom Vučićem. Ponovo tema Milorad Dodik, zabrinutost izjavama Dodika o secesiji. “Pomno pratimo situaciju”, dodao je.

U međuvremenu Milorad Dodik se sastao sa Vučićem i Ivicom Dačićem u Beogradu, izjave za medije nije bilo. No bilo je reakcija opozcije, pa ga je Jelena Trivić optužila za kukavičluk, predsjednik SDS-a da je priču o samostalnosti koristio kao sredstavo za manipulaciju narodom, a Nebojša Vukanović da pregovara o povlačenju iz vlasti u želji da “sačuva ogromno bogatstvo kojim raspolaže njegova porodica i tajkuni bliski sistemu”.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, koji je ranije razgovarao sa direktorom CIA-e, ponovio je da SAD ostaju veliki prijatelj BiH, pozvao Dodika da deblokira reforme. Nije optimista.

U sedmici kad je najavljeno i pojačano prisustvo EUFOR-a, podsjetimo i na odgovor James 0'Briena, pomoćnika američkog državnog sekretara, koji je krajem juna bio gost Dubrovnik foruma. Pitali su ga za Dodika:

“Činjenica je da se ove godine održavaju izbori u SAD-u. Ono što je je važno za mene je da završimo posao, da imamo stabilan region prije novog mandata za kojeg mislim da će ponovno po drugi put biti mandat demokratima. Disolucija BH nije opcija, nije dopuštena i to jasno kažem, tome nema podrške”, poručio je uz ostalo 0'Brien.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!