Počinje isplata penzija i jednokratne pomoći penzionerima u FBiH

Vijesti 05. aug 202108:40 2 komentara
N1

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas počinje isplata julskih penzija i jednokratne novčane podrške penzionerima.

PROČITAJTE JOŠ

Iz Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) je najavljeno da ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za juli iznose oko 233 miliona KM. Najniža penzija iznosi 382,18 KM, zagarantovana 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Jednokratna novčana podrška u iznosu od po 120 KM isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zagarantovane penzije i zagarantovanu penziju (478,91 KM), a iznos od 100 KM korisnicima penzija koji ostvaruju pravo iznad visine zagarantovane penzije. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Sredstva za isplatu jednokratne novčane podrške, u iznosu većem od 41,7 miliona KM, osigurana su u Budžetu FBiH za 2021. godinu, a isplaćena su na osnovu Uredbe o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u Federaciji BiH, koju je Vlada Federacije donijela 16. jula ove godine.

“U skladu sa ovom uredbom, svim korisnicima penzija Federalnog zavoda za PIO koji su rezidenti BiH, uz julsku penziju će biti isplaćen i jednokratni novčani iznos u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika penzije, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID 19. Redovnost isplate penzija samo je jedan od pozitivnih rezultata reforme penzionog sistema koju je provela Vlada Federacije BiH. Penzije se u Budžetu Federacije BiH nalaze u vrhu prioriteta isplate, a penzioneri svoje penzije dobivaju na vrijeme, svakog 5. u mjesecu”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare