Hoće li se graditi naselja i u dijelu Trebevića u FBiH? Podić: Firma bliska vladajućoj koaliciji u KS je kupila Napretkov dom

Vijesti 15. okt 202409:55 0 komentara
N1

Anes Podić iz Eko akcije za N1 je govorio o gradnji na Trebeviću, te šta se zapravo radi na ovom području. Mnogi upozoravaju da ukoliko se pokrene klizište na Zlatištu pola Sarajeva će završiti na Skenderiji, a Podić navodi da to se ne shvata ozbiljno. Dok se na području Trebrevića koji se nalazi u RS gradi, postoje namjere da se to isto uradi i u dijelu koji pripada FBiH.

Podić podsjeća da je još prije rata Trebević proglašen za zaštićeno područje. Međutim, orginalnog dokumenta, navodi, nema.

“Taj dokument je izgubljen u rat. Zavod koji je bio nadležan za kuzlturno i prirodno blago BiH se nalazio na Grbavici i najveći dio dokumentacije pa i ova o Trebeviću je izgubljen”, kazao je on.

Ukazuje Podić da svaki elaborat o gradnji, bilo da se radi o mini hidrocentrali ili objektu koji se gradi na Trebeviću ima potpis i odobrenje stručnih službi što pokazuje, kako kaže, da je sve moguće.

“Vi kod nas možete kupiti bilo kakav papir. Struka je na prodaju”, navodi Podić.

Vlada KS asfaltira Apelovu cestu na Trebeviću, što kako kaže je kršenje propisa da se ovim područjem kreću motorna vozila. Tu, navodi interesi Vlade KS ne prestaju koja pogoduje investitorima.

“Imamo Dom Napretka koji je prodat i gdje je Vlada KS imala pravo preče kupnje. Oni su to odbili. Dom i još desetak hektara zemljišta. Postoje razne glasine ko je to kupio i najvjerovatnije je neko ko je povezan sa tekućom koalicijom u KS”, kazao je a na pitanje koji se interes tu krije navodi:

“Zašto su privatnom investitoru omogućili da stekne posjed u zaštićenom području. Privatnik tu nema interesa, ima ako će graditi i praviti. Kompanija koja je to kupila zove se Spa hils. Naravno sve su hils okolo, a ovo je spa varijanta”,  objasnio je.

Postoje interesi, kaže on, da i u FBiH dijelu Trebevića koji je zaštićen bude omogućena gradnja kao u RS. Navodi da i Trebević hills koji se gradi planira most koji će zalaziti u dio FBiH.

N1

Slučaj Jablanice

Kada je riječ o Jablanici, navodi Podić, podaci koji se prikupljaju su razbacani na više mjesta.

“Meteorološke prognoze nisu sto posto tačne. Vi morate na osnovu drugih parametara uzbunjivati stanovništvo. Vitalan podatak je visina vodostaja. Tih podataka nema dovoljno. Tamo gdje ih ima, razbacani su na različitim administrativnim nivoima”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!