Podignuta optužnica protiv Nermina Porića zbog zločina protiv ratnih zarobljenika

Vijesti 02. jan 202411:01 0 komentara
F.Z./N1

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Nermina Porića, rođenog 1969. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH i R Slovenije, stalno nastanjenog u Austriji.

Optuženi se tereti da je u svojstvu komandira Vojne policije Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konevencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da je optuženi, u ljeto 1995. godine, prilikom napada i zarobljavanja najmanje 25 pripadnika VRS, na lokalitetima Kobiljnjaka, Osmače i Ćolujka u opštini Bosanska Krupa, od kojih su četiri zarobljenika odmah ubijena a preostali odvedeni u zatočenje u objekte pritvora koje je kontrolisala Vojna policija 511. slavne brdske brigade ARBiH, nakon čega su navedeni zarobljenici ubijeni na tri lokacije, neki pucnjima iz vatrenog oružja, a dio teškim premlaćivanjem do smrti, kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestovao u odvođenju i strijeljanju dijela zarobljenika, a takođe kao komandir, znao da njemu podređeni pripadnici Vojne policije vrše nezakonita odvođenja i ubistva zarobljenika, te nije ništa poduzeo da spriječi počinjenje zločina i kazni počinitelje.

Optuženi se tereti za krivično djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona BiH.

S obzirom da se optuženi nalazi na području Austrije, Tužilaštvo BiH u narednom periodu poduzeće zakonom predviđene aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!