Podnesene krivične prijave zbog navodnih izbornih krađa

Vijesti 06. okt 202215:36 0 komentara
N1/F.Z.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je krivične prijave Tužilaštvu BiH i Tužilaštvu Federacije BiH sa zahtjevom da se izvrši istraga da li su glavni kantonalni tužitelji postupili suprotno službenim obavezama i omogućili masovne izborne prevare tokom nedavno održanih Općih izbora.

Kako se navodi u saopštenju BOSS-a, prijave su podnešene “zbog evidentne izborne krađe”. Ajanović je u video poruci građanima između ostalog naglasio činjenicu da je “400.000 glasačkih listova nevažećih”, što je prema njegovim riječima “apsurdno u odnosu na činjenicu da je glasalo samo 50 odsto građana”.

“Zatraženo je provođenje istrage i protiv članova biračkih odbora i opštinskih/gradskih izbornih komisija, a posebno da se naloži da se nevažeći glasački listovi sa svih biračkih mjesta vještače od strane sudskog vještaka grafologa, kako bi se utvrdilo da li su glasački listovi koji su proglašeni nevažećim – nevažeći iz razloga što je pored jedne stranke ili kandidata te stranke glasano i za neku drugi stranku ili kandidata druge stranke različitom olovkom. To je dokaz izvršenja krivičnog djela te je tada tužilaštvo dužno podnijeti prijedlog nadležnom sudu za određivanja pritvora za sve članove biračkog odbora kako bi se otkrili i nalogodavci krivičnih djela, a po osnovu člana 146. stav 1. tačka b Zakona o krivičnom postupku FBiH”, navodi se u saopštenju stranke BOSS.

Zatraženo je i da nadležna tužilaštva zatraže od Centralne izborne komisije BiH dodatnu obavezu čuvanja kompletnog izbornog materijala, uključujući i glasačke listove i popratni materijal sa biračkih mjesta i općinskih/gradskih izbornih komisija, kako bi se spriječilo uništavanje dokaza izvršenja krivičnog djela.

Iz ove stranke poručuju kako je “indikativno da su stranke koje su bile na vlasti zadovoljne izbornim rezultatima i da ih ne interesuje zašto je trećina izašlog biračkog tijela onemogućena u glasanju, što ukazuje na osnovanu sumnju da je izvršena izborna krađa”.

“Takođe, nedopustiv je stav Visokog predstavnika da se ‘nisu mogle u potpunosti eliminirati izborne krađe i prevare’, u okolnostima kada je bio upozoren a nadležna tužilaštva nisu postupila niti po aktu Federalnog tužilaštva (broj: T11 0 KTA 0006913 22 od 25. 8. 2022. godine) u kojem se navodi zahtjev BOSS-a za određenje posebnih istražnih radnji postavljenjem prislušnih audio-video uređaja na biračkim mjestima prilikom brojanja glasova kako bi se spriječila izborna krađa”, dodaje se u saopštenju stranke BOSS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!