Pogibija mladića upalila alarm: Izvlačio ugalj, pao na traku koja prolazi kroz naselja

Vijesti 12. mar 202419:20 0 komentara

Na transportnom sistemu Rudnika Dubrave koji posluje u sastavu Rudnika „Kreka“, jučer je poginula jedna osoba. Čovjek izvlačio ugalj, pao na transportnu traku. Opasan je to kop, džaba upozorenja, lako je doći do njega.

Život je jučer izgubio 32-ogodišnji muškarac koji nije bio uposlenik rudnika. Skidajući ugalj sa magistralnog transportera dok je traka radila, pao je u nju.

“Nepažnjom je pao na donje platno, na donji dio trake koja ga je odvukla do okretnice trake gdje su rotirajući dijelovi te okretnice izazvali, odnosno, prouzrokovali ozljede”, pojasnio je Ermin Alić iz Federalne inspekcije za rudarske poslove.

Transportni sistemi u rudarstvu su napravljeni da prenose velike terete poput uglja i jalovine. Radi se o grubim sistemima koji trebaju izdržati velike napore i što duže trajati. Traka je brza i opasna za nestručne osobe.

“Rudari koji rade sa transportnim sistemom su obučeni, uvježbani. Postoje određena pravila i uputstva i rudari se striktno moraju pridržavati tih pravila. Strogo je zabranjen prevoz takvim trakama u nelegalnom smislu. Na rudnicima postoji Služba zaštite na radu i postoje određena pravila kada je u pitanju zaštita na radu”, naglasio je Sabid Zekan sa Rudarsko-geološkog i građevinskog fakulteta Tuzla.

Transportna traka za odvoz jalovine duga je nekoliko kilometara. U jalovini nalazi se često i ugalj koji stanovnici okolnih sela, sakupljaju.

A oni koji sakupljaju ugalj, riskiraju život. Traka u Dubravama, od rudnika do odlagališta, prolazi kroz naselja i do nje nije problem doći i pored upozorenja.

“Rudnik uglja ‘Kreka’ čini enormne napore sa ciljem rješavanja predmetne problematike, te pored vlastitog obezbjeđenja angažuje i zaštitarsku agenciju, te adekvatnim oznakama upozorava na opasnost neovlaštenog ulaska u rudnik, odnosno površinski kop, no zbog velike površine PK ‘Dubrave’, ali i nedovoljne angažovanosti nadležnih organa, kojim se Rudnik ‘Kreka’ u više navrata obraćao sa molbama za pružanje stručne pomoći u prevazilaženju problematike neovlaštenog ulaska trećih lica unutar proizvodnih radilišta Pogona ‘Dubrave’, ovo Društvo ne može predmetnu problematiku riješiti bez aktivnog učešća i pomoći nadležnih organa”, saopštili su iz rudnika.

“Sam rudnik nema teoretske šanse da bilo šta učini posebno u situacijama kada je ogroman prostor u pitanju da se zaštiti. Ni fizički ni bilo kako. Kao sindikat apelujem i pozivam sve one koji mogu učiniti to, a to su grad, odnosno, lokalne zajednice, ministarstva unutrašnjih poslova i svi u oni u tom lancu, a kako bismo spriječili neželjena dešavanja”, dodao je Zuhdija Tokić iz Sindikata rudara rudnika ‘Kreka’ Tuzla.

Neželjnih dešavanja je bilo i ranije pa su tako 2015. godine poginula četiri mladića usljed odrona zemlje u rudnom polju, a šest rukovodilaca rudnika je osuđeno na zatvorske kazne zbog propusta koji su doveli do toga.

“Ti slučajevi su se dešavali i ranije. Postoji evidencija, natpisi, table, prijave policiji. Nažalost, desio se još jedna slučaj. Apelujemo na građane da ne ulaze u rudnički prostor, odnosno, pogone rudnika kako bi zaštiti svoje zdravlje i svoje živote”, naglasio je Ermin Alić iz Federalne inspekcije za rudarske poslove.

Je li ovaj put neko napravio propust, znat će se nakon istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo. Iz rudnika „Kreka“ pozvali su nadležne organe Grada Živinice i Tuzlanskog kantona da poduzmu radnje iz njihove nadležnosti kako do ovakvih događaja ne bi više dolazilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!