Poglavar Islamske zajednice u BiH poručio: Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu i čuvajmo jedni druge

Vijesti 13. sep 202414:07 0 komentara
N1

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović danas je održao hutbu povodom 500 godina od utemeljenja Hadži Iskender džamije, poznatije kao Čaršijske, u Gornjoj Tuzli, te povodom 20. godišnjice njene temeljite rekonstrukcije. Tom prilikom je poručio da je "Bosna i Hercegovina naša domovina, da je lijepa i da nikome nije tijesna".

“Čuvajmo je i čuvajmo jedni druge. Budimo zagledani u ono što nas čeka i stalno preispitujmo svoj vlastiti doprinos svjetlijoj budućnosti nas i naših potomaka na ovim prostorima”, kazao je reisul-ulema.

Dodao je, također, da se nipošto ne smijemo zaboravljati, jer zaborav nas samih proizlazi iz zaborava Boga Uzvišenoga.

Odatle je naše stalno bdijenje nad vjerom i tradicijom na vrhu naših prioriteta. A iskušenja i izazovi na našem putu su stalni: u porodici, u komšiluku, među mlađima i među starijima…Zato se svi trebamo dobro zamisliti nad svojom sudbinom i mogućnostima kako da najodgovornije doprinosimo dobrobiti članova svoje porodice i svoje zajednice”, naveo je reisul-ulema.

Ocijenio je vrlo važnim da se uvijek treba imati na umu da “smo mi jedan narod kojeg povezuje ova zemlja Bosna, naša vjera, kultura i tradicija”.

“Neka se svako od nas trudi da bude graditelj, a nipošto razgraditelj jedinstva našeg naroda. Ne smijemo se opuštati i ne smijemo biti naivni. Duboki su ožiljci na tkivu našeg naroda zbog mržnje i neprijateljstva koje se je u minulim vremenima sručilo na naše glave. Znajmo da su naša braća, očevi i djedovi dali svoje živote za našu domovinu i našu slobodu. Danas smo u svojoj zemlji slobodni. Ali sloboda nije jednom zauvijek data. Zbog toga uvijek budimo spremni da svoj jemin Bogu Uzvišenom i Poslaniku Časnom potvrdimo da ćemo bdjeti nad svojom domovinom i vrijednostima za koje su u njoj vezani svi plemeniti ljudi”, rekao je reisul-ulema.

Poglavar IZ u BiH je također naglasio da su bosanskohercegovački muslimani izgradili novi svijet u srcu Evrope koji ju je oplemenio i učinio raznovrsnijom.

Ponosni smo na činjenicu da je naša lijepa zemlja Bosna i Hercegovina stoljećima mjesto susretanja različitih vjera, kultura i tradicija. Prije više od pet stoljeća se u srcima ljudi, na njezinom tlu, primila Allahova vjera islam, po čemu je naša domovina jedinstvena i prepoznatljiva u ovom dijelu svijeta”, podsjetio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!