Pogledajte današnji niski prelet američkih bombardera iznad Sarajeva (VIDEO)

Vijesti 30. maj 202317:53 0 komentara
N1

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država danas su izvršili niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Bombarderi su preletjela Sarajevo.

Događaju je prisustvovao i određeni broj zvaničnika. Između ostalog, prisustvovao je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, kao i američki ambsador u BiH Michael Murphy.

N1 vam donosi novi snimak današnjeg preleta koji možete pogledati u videu ispod.

Kako je ranije saopćeno iz Ambasade SAD Bombarderi B-1B stacionirani su u britanskoj bazi RAF Fairford u sklopu posljednjeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force). Misije u sklopu ove operacije omogućavaju zrakoplovcima da, kako su istakli, kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta sa ciljem održanja globalne stabilnosti i sigurnosti, omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

(FOTO/VIDEO) Pogledajte prelet američkih bombardera iznad Sarajeva

mbasador SAD-a u BiH Michael Murphy naveo je današnje prelijetanje kao još jedan primjer saradnje između oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, te napomenuo da su se bombarderi zaputili na područje Tuzle, gdje učestvuju u zajedničkoj vojnoj vježbi s pripadnicima OSBiH.

– Ovo je primjer saradnje po principu vojska vojsci, uz posvećenost miru. Kada kažemo da su SAD iskrenI prijatelj BiH i da će to tako ostati, to zaista i mislimo – kazao je Murphy.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je rekao da je prelet bombardera zastrašivanje.

– To nije poenta ovakvih vježbi. Ovakve vježbe vojska SAD-a radi sa saveznicima širom svijeta. Mi smo partneri sa OSBiH već 20 godina i tu smo da pomognemo jedni drugima. Ponosni smo na to partnerstvo i ako Dodik ima probleme s tim, može da nam se obrati – dodao je ambasador.

Prelijetanje je pratio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je napomenuo da je najvažnije da OSBiH mogu da djeluju u saradnji s avijacijom SAD-a i NATO-a.

– Možda avioni nisu bili dovoljno glasni, ali njihovo prelijetanje ima višestruk značaj za Bosnu i Hercegovinu. Ovo nije prvi, niti posljednji put da naše trupe sarađuju sa vojskom SAD-a i važno je da na ovaj način možemo nadoknaditi ono što našoj vojsci nedostaje, a to su letjelice i dobro je što imamo koga pozvati – izjavio je Komšić i dodao da prelet bombardera nosi poruku da SAD uvijek stoje iza Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!